Cheesecake på Mascarponeost

Den här cheesecaken som smälter i munnen har en bas av mascarponeost istället för färskost. Dessutom en lätt citrontouch. Passar helt gudomligt med en massa bär. Det är Leilas recept som min vän hade gjort i helgen. Tönkte att ni måste få receptet då den var så god. Så här är det.
Ett tips som min vän gav var att man inte ställer fram hela den frysta cheesecaken vid serveringen utan skär bitar och serverar och direkt ställer in resten av kakan. Det blir annars alltid så att kakan hinner smälta så att det man inte äter upp inte blir bra då man fryser in det på nytt och tar fram.
Du behöver
4 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex

Gör så här

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen.

Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.

Servera med en massa härliga bär till!

Linda

0 kommentarer

 1. Det lät gott med mascarponeost i cheescaken. Smart tips att skära upp bitar och lägga in resten i frysen igen för det är ju som du säger att oftast smälter resten bort sen…

 2. Låter juh jätte smarrigt:) måste testas

  Svar:
  Det var det! Gott med Mascarpone som variation till philadelphia:-)
  Linda /Matstugan
 3. Hejsan!

  Tack för en otroligt bra och härlig blogg. Du har gett mig mycket tips och ideer till att prova nya rätter.

  Ville bara säga att jag nominerat till till matbloggpriset 😉

  Kram Annika

  Svar:
  Annika, TACK för dina ord, för nomineringen och för att du läser bloggen. Blev lite tårögd faktiskt:-) Stor Kram och fin helg!
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *