Norsk laks – Tom Sjöstedt – Ceviche – En medaljplats

Vilken kväll!! Igår var jag inbjuden på workshop och tävling av Norsk Laks och Norges Sjömatråd. Här ovan ser ni min Ceviche som kom på andra plats. Så nöjd. Det betyder också att ni kommer se min ceviche som upptryckt recept i butikerna. Fantastiskt!
Tom Sjöstedt var inte bara en av domarna utan lärde oss under kvällen hur man gör med en laks på bästa sätt för att ta vara på alla bitar och delar. Laks med k fick vi veta är den norska beteckningen på lax och står det just laks så är det en garanti för att den är färsk och av högsta kvalitet. Du kan i princip äta den rå rakt upp och ner.
Köp gärna en hel eller en hel sida. Skär igenom på mitten. Skär bort det på sidan som kanske inte är så snyggt eller som är väldigt fett (japanerna är helt galna i de delarna och det är även där den mesta Omegan finns). Skär sedan rakt med kniven utmed skinnet. Behåll ksinnet på om du ska grilla laksen och grilla med skinnsidan ner.
Därefter fick vi en genomgång av Lotten Sundgren som är matstylist och har stylat bilderna ovan. Hon delade med sig av tänk inför fotandet av mat. Motivet ska ’poppa’. Tänk olika strukturer, kontraster och ha gärna såsen eller salladen i en skål bredvid. Grillränder kan förstärkas med lite soja vid fotandet är ett annat knep.
Sen var det tävlingsdags. Laga en rätt på laks helt enkelt. Det här momentet har jag varit grymt nervös för i flera dagar. Tycker det är jobbigt att prestera under tidspress och bli live bedömd. Men jag utmanade mig själv och mina rädslor och gjorde det! För första gången var det dessutom roligt. Vi småpratade alla under tiden. Jag och Nordefors arbetade bredvid varandra. Vi har nu tävlat mot varandra ett flertal gånger. Tom som då skulle vara domare kom på att han också ville laga lite mat så han gjorde sådär spontant underbara friterade laksnuggets av panko med sojamajonäs till. Han var själv mer än nöjd med dem:-)
Så goda laksnuggets som även barnen där hemma hade älskat. Roligt att Tom inte enbart stod och tittade på utan själv blev sugen på att laga till något. Passade på att fråga honom om varför min sojamajonäs som jag gjorde för ett tag sedan hade blivit lite rinnig. Fick en hel del tips.
Dags för domarna: Tom Sjöstedt, mästerkock och Årets Kock 2008, Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges Sjömatråd och Lotten Sundgren, stylist. De studerade utseendet noggrant på alla rätter och smakade kritiskt. Ovan ser ni Nordefors snygga vinnarrätt. Jag och Katinkas Kitchen kom tvåa!!!
Min Laxceviche med laks, svenska jordgubbar, melon, chili, koriander osv. Recept kommer. Tom sa att han trodde den kunde bli en storsäljare.

Linda

0 kommentarer

 1. Låter verkligen som det kan bli en succés!! Grattis till andraplatsen,

  Svar:
  Tack gulliga du! Jag blev så otroligt glad över andraplatsen, och mest av allt att jag vågade. Jag hade aldrig gjort en ceviche tidigare, nu är jag helt såld. Gör man den på så underbar råvara som norsk laks är så smälter det i munnen.
  Linda /Matstugan
 2. Vilka superhärliga bilder och stort grattis till dig än en gång!

  Svar:
  Tack sötaste du. Tyckte som du att en av de bästa sakerna med workshops och events är att träffas lite vi bloggare. Hoppas vi ses snart igen. Kram!
  Linda /Matstugan
 3. Grattis igen och du, ser fram emot receptet…den ser ju ut att passa alldeles utmärkt till ett glas väl kyld rosé en varm sommar kväll 😉 <3 Kram

  Svar:
  Åh tack! Självklart Rosé och Ceviche till oss en skön sommarkväll snart!
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *