Ni gissade rätt på vad de burkar jag skulle koka i 3 timmar skulle användas till: Banoffepaj såklart. Jag använde mig av 1½ burk färdigkokad kola, men du kan använda endast 1 eller varför inte 2 om du vill ha mycket kolasmak.
Du behöver
200g Digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
1 – 2 burkar söt kondenserad mjölk
3 bananer
3 dl vispgrädde
Garnering
1 dubbeldajm
mörk choklad
Gör så här
Lägg burken/burkarna i en stor kastrull (gärna med en disktrasa på botten). Täck med vatten. Koka burkarna i 3 timmar (då blir den precis lagom fast, vill du ha rinnigare så koka kortare tid). Det är väldigt viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten annars kan de explodera. Så du får fylla på med vatten lite då och då. Du kan gärna koka dem några dagar innan. Om du gör det precis innan du ska lägga på kolan så kyl av burkarna i kallt vatten innan du brer ut den.
Smula kexen för hand eller i matberedare. Blanda med smält smör och tryck ut i form med löstagbara kanter (ca 24 cm). Ställ kallt så botten blir hård.
Bred ut kolan över botten. Skiva över banan. Vispa grädden och bred över. Krossa dubbeldajmen och riv mörk choklad, strössla över.
Mums, så gott! Kram
Det var en (engelsk) bekants far som uppfann banoffee-pajen i sin pub på 70-talet tro det eller ej.
En av de mäktigaste tårtorna!! Och godaste!!
Jag har aldrig smakat på en sådan, men blir grymt sugen varje gång jag ser en….får nog testa helt enkelt! 🙂