Saffransbullar i alla former

Igår bakade vi så mjölet yrde. Det blev ett hav av pepparkakor och lussebullar i alla former. Bakade med hel saffran vilket gör att saffranssmaken och färgen blir tydligare
Du behöver
50 g färsk jäst
150 g smör
2 påsar saffran (á 0,5 g)
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl
russin, ägg (till pensling)
Gör så här
Stör saffran i mortel med lite socker. Smält smör. Rör ner saffran i smälta smöret och tillsätt mjölken. Värm till ljummet (ca 37C). Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av den ljumma degvätskan och rör om. Tillsätt resterande degvätska, socker, kesella, salt, ägg. Arbeta ner nästan allt mjöl, lite i taget. Om du använder maskin så låt den arbeta i ca 5 min, för hand ca 10 min. Strö över lite mjöl, lägg över bakduk. Låt jäsa i 30-45 min.
Ta upp degen på mjölat underlag. Knåda eventeuellt ner mer mjöl om det behövs, dvs om den är för kladdig. Baka ut och forma valfritt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30-45 min.
Sätt ugnen på 250 C
Pensla med uppvispat ägg
Grädda mitt i ugnen 8-10 min.Låt svalna på galler under bakduk
Annie gjorde en saffranssnigel och Magda degade runt en stund och sen moffade hon in hela degen, då jag tittade bort, i munnen. Vi testade också att göra bullar med pepparkaksformarna vilket blev riktigt lyckat.
Små minnen att minnas för livet. Tänk att Magda visste precis var de nybakta bullarna fanns.

Linda

0 kommentarer

  1. Visst är det underbart att baka med sina gullungar! Idag var det dags för oss, och jag hann precis stoppa lillan innan hon gjorde som Magda och åt upp sin degklump!

    Tack för Din fina blogg, den är så inspirerande!

    Stor kram och ha nu en mysig adventstid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *