Vit chokladmousse med mandarin och stjärnanis

Dessa små efterrätter gjorde jag till kalkonjulbordet, sen har det inte blivit tid att lägga in dem. Alla föll som vanligt för chokladpannacottan som är makalöst god och väldigt lätt att göra dessutom. Jag har gjort den tidigare och den blev precis lika god då. Den andra desserten blev vit chokladmousse med mandarinkompott. Den är även den riktigt god, men nästa gång ska jag servera den i större glas (jag hade halverat receptet till den här middagen, det blev ca 8 sådana här miniglas), så moussen kommer mer till sin rätt, vit choklad och mandarin är en helt ljuvlig kombination! Receptet kommer återigen från Roy Fares och är faktiskt en variant på den dessert han deltog med i Årets Konditor 2010, och vann!
Du behöver (6 port)
Mandarinkompott
8 mandariner
½ vanlijstång
150 g mandarinjuice (1½ dl – jag hittade inte ren mandarinjuice men en blandning av apelsin och mandarin)
45 g strösocker (½ dl)
½ lime (saften)
2 stjärnanis
Digestivecrumble
100 g digestivekex (6st)
50 g smör
5 g vaniljsocker (1½ tsk)
2 g bakpulver (½ tsk)
45 g strösocker (½ dl)
Vit chokladmousse
110 g vit choklad
300 g vispgrädde (3dl)
60 g äggula (3 st)
50 g vatten (½ dl)
50 g strösocker (ca ½ dl)
Garnering
Stjärnanis
Gör så här
Mandarinkompott
Skala mandarinerna med vass kniv så den vita hinnan följer med. Filea varje klyfta och lägg dem i bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Häll i mandarinjuicen, socker, limejuice och stjärnanis. Koka upp. Plocka ur vaniljstång och stjärnanis. Häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan.
Digestivecrumble
Sätt ugnen på 180 C
Krossa kexen till smulor. Blanda med allt annat i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Strö ut på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen ca 10 min. Låt svalna
Mousse
Hacka och smält chokladen i mikro på låg värme (alt i vattenbad). Vispa grädden medelfast.
Lägg äggulor i bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts sig. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken samtidigt som du kraftigt vispar med elvisp (eller matberedare). Fortsätt vispa tills det blir skummigt och fast. Vänd ner grädden och rör om väl.
Varva crumble och mousse i serveringsglas. Låt stå i kylen ca 1 timma. Toppa med mandarinkompotten och garnera med stjärnanisen precis innan serveringen.
Ps. Glöm inte stjärnanisen som jag gjorde. Kom på det dock. Den ger verkligen en extra PIFF!

Linda

0 kommentarer

 1. Hej!

  Jag funderar på att göra den vita chokladmoussen med digestivecrumble till helgen och undrar nu om det går att göra desserten dagen innan och låta den stå i kylen över natten?

  Tack!

  Svar:
  Hej Sanna!Svaret är absolut JAAA. Jag gör nästan enbart efterrrätter som kan förberedas dagen innan. Den här funkar jättebra att göra t ex kvällen innan. Men gör sista touchen med att fördela i glasen med mandarin och digestivecrumble precis vid serveringen. Stort lycka till!
  Linda /Matstugan
 2. Tusen Tack för tipset! Det blir till att baka imorgon då 🙂

  Trevlig helg Linda! /Sanna

  Svar:
  Tack detsamma Sanna!
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *