Tekakor med frönFörra helgen bakade jag tekakor till helgfrukosten, vi åt upp dem på ett nafs, de var verkligen goda. Jag är en riktigt fegis/latis/bekvämlighets bakare. Jag vill att det ska gå snabbt och att man kan förbereda kvällen innan, men nu har jag ändå bakat med jäst några gånger och fått mersmak på det. Finns det något godare än nybakt?!?

Du behöver
5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk honung
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl linfrön
½ dl pumpafrön
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (ungefär)

Gör så här
Värm vatten, olja, honung fingervarmt (37 C). Smula jästeni en bunke och häll över vätskan. Rör så jästen löser sig och tillsätt salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl.

Arbeta degen för hand i 10 min eller i maskin 15 min. Lägg bakhanduk över skålen och låt jäsa i 1 timma. Lägg upp degen med lite mjöl på underlaget. Dela i två bitar och vidare tills det finns 16 degdelar. Rulla varje del till en liten boll. Använd kaveln till att kavla lite lätt över dem. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Pensla med lite vatten och strö över pumpafrön.

Sätt ugnen på 225 C

Jäs under bakduk i 30 min. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *