Brödbak på en helt vanlig vardag

Annie och jag tog en baksession häromdagen, och bakade riktigt bröd, dvs bröd med jäst i. Jag brukar inte baka bröd med jäst av den enkla anledningen att det är så svårt för mig att passa tiderna då jag är själv med två barn. Vågar inte sätta igång ett bak som ska passas för att sedan få ligga brevid ett barn som vaknat och själv somna ifrån allt på kuppen….villket har hänt.

Men nu var Magda med sin pappa och Annie och jag satte igång. Så goda bröd och så mysigt vi hade det. Annie hjälpte till med allt som vanligt: rörde, hällde i ingredienser, smakade. Vi använde ett miniglas för att ta ut hålen i mitten, men du kan även använda ett snapsglas. Sen satte vi oss med varsitt stort glas mjölk och stor nybakt, fortfarande varm smörgås med smör och ost – Himmelskt mysigt! Kan så rekommendera att baka med barn.

Du behöver (för 8 kakor)
40 g jäst
0,75 dl mjölk
0,75 dl farinsocker
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten
8 dl rågsikt
ca 4,5 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Gör så här
Smula ner jästen i bunke. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen så den löses upp. Tillsätt farinsocker, salt, ägg, fingervarmt vatten (som mjölken, dvs uppvärmd), rågsikt och det mesta av vetemjölet.

Knåda på med degen, har du maskin (det har inte jag) såanvänd den såklart. Degen ska vara rätt kladdig. Så jäs nu med bakduk över i ca 30 min.

Släng upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och vidare varje del i 4 delar. Rulla degen till bolalr och kavla ut så de blir små runda pizzadegar ungefär, ca 15 cm i diameter.

Lägg på plåt med bakplåtspapper. Ta ut hål med litet glas eller snapsglas t ex. Nagga med gaffel (det gjorde Annie galant). Låt jäsa 20 minuter. Sätt på ugnen på 200 C under tiden!

In mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Dessa åts upp på några få dagar! De blev riktigt goda och höll sig goda dessutom.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *