Middag ute med lammfärsspett och Tzatziki

Årets första middag ute på balkongen! Min bror var på besök och trots att jag var dunderförkyld med hostattacker utan dess like så blev det en mysig middag ute i solen. Vi gjorde spett på lammfärs, klyftpotatis, tzatziki och lite plock till. Lammfärsbiffarna skulle egentligen ha grillats men de blev hur goda som helst i ugn också. Men har ni grill så kör dem där istället för att få grillränderna inte minst:-)

För 4 pers:
500 g lammfärs
½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 ägg
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl svarta oliver (utan kärna)
1 dl färska örter (t ex dill, persilja,oregano)
1 citron (rivet skal)
1 tsk dijonsenap
1½ tsk salt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C
Häll mjölk över ströbrödet och låt svälla några minuter. Finhacka lök och vitlök. Grovhacka oliverna. Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn färs. Forma dem runt spetten (glöm inte blötlägga spetten någon timma innan bara). Nu in i ugnen ca 20 min eller på grillen.

Egen dricka gjordes av 3 passionsfrukter, 1½ dl koncentrerad flädersaft, 4 dl sockerdrick och 4 dl mineralvatten, limeklyftor, is. Blanda allt utom passionsfrukten. Toppa med passionsfrukten. (Receptet på lammfärsbiffarna och drycken kommer från fina boken ’EN GOD SOMMAR’ av Malin Landqvist )

Tzatzikin är ett gammalt beprövat recept som går snabbt och smakar ljuvligt somrigt. Receptet kommer under veckan.

SOMMARTALLRIKEN!

Efter denna mastodontmiddag (påfyllning blev det såklart för alla efter första tallriken!) blev det en lätt dessert på massa blåbär, en blåbärsslush kan man nog kalla det. Läskande kallt och i minformat.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *