Pecannöts paj

Jag trodde att jag och Annie skulle sova över hos en väninna med jämngammalt barn förra helgen. Men jag hade tagit lite fel på helg, typiskt! Iallafall hade jag planerat ta med mig kaka, Pecannötspaj. Så när alla ingredienser låg där och jag hade sett fram emot att äta just pecannötspaj så bakade jag till den ändå.Så som ni förstår så har vi ätit lite paj i veckan! Men inte mig emot. Jag är ju helt såld på nötter och känner mig bara nyttig vad jag än äter med nötter i. I den här pajen öste jag dessutom på med nötterna. Här sparas inte på krutet inte. Pecannötspaj är en sån utsökt fyllig och karamellig paj. Passar fantastiskt med vaniljglass eller grädde, eller bara som den är.

Pajdeg

3 dl mjöl
0,75 dl florsocker
125 g smör (kallt)
1 äggula
1 tsk vatten

Fyllning

120 g Pekannötter (grovt hackade)
40 g Pekannötter
2 msk maizena
2,4 dl mörkt muscovadosocker
60 g smör (smält)
2 msk vispgrädde
1 tesked vaniljsocker
3 ägg
2 msk aprikossylt (som sjuds lite tills den värmts upp)

Gör så här:

Blanda mjöl, florsocker och smör till gryning massa. Tillsätt äggula och vattnet. Tryck ihop degen. Knåda den smidig i lite mjöl. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Nagga botten med gaffel och ställ formen i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 C

Baka pajskalet i 10-15 minuter. Den ska inte bli brun.

Sätt ner ugnen till 160 C

Blanda hackade pekannötter med majsstärkelsen. Tillsätt socker, smör, grädde, vaniljsocker och ägg. Rör ihop smeten. Häll smeten i skalet och lägg på de extra nötterna. Jag öste på med extra nötter.

Låt stå i ugnen i cirka 45 minuter. När pajen har kallnat så penslar du på med varm aprikosmarmelad.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *