Castellane – prisvärd Champagne i dess mest utsökta form

Fick äran att vara med på en fantastisk middag på underbara Ostra där Champagne de Castellane utprovades till olika rätter. På plats var även Edouard Cossy som är exportansvarig på Champagne de Castellane. Jag fick även chansen att ställa en massa frågor om vad som passar att äta till Champagne. Det är mer än vad man tro. Har ni smakat Castellane? Ni känner säkert igen det röda korset som är deras symbol och finns på deras flaskor.
Ostron passar alldeles perfekt till Casstellane Brut som är frisk och fruktig. Den passar även mycket bra till ostar som Brillat Savarin, Chevre och Parmesan och Pecorino. Men drick den inte med grönmögelostar. Castellane Brut passar även fint till tryfflar. Den är en perfekt aperitif!
Castellane de Brut passade underbart till förrätten: Carpaccio på pilgrimsmussla med rökt majonnäs och knaperstekt fläsk . En lätt fiskrätt är precis perfekt med deras Brut.
Vi charmades alla totalt av Castellane Brut och den är ett supertips för den är mer än prisvärd för 199 kr. Den ligger en hel del över det priset i de flesta andra länder. De håller ner priset under ordinarie pris för att få ut den på svenska marknaden. Jag gick in och beställde den direkt på Systemet efter middagen. Sedan var det dag för Castellane Vintage 2004.

Till deras vintage blev det Rödtungafilé med sparris och räkor. Gott! Största marknaden för Castellane är Storbritannien. En av oss runt bordet sa helt plötsligt att hennes bubblor hade försvunnit. Då fick jag lära mig att champagneglas som diskats i maskin eller med diskmedel kan göra att bubblorna försvinner, så diska alltid glasen för hand och utan diskmedel. Man vill ju inte att bubblorna försvinner!
Till den Pannstekta kummel med smörfräst skogssvamp och kalvsky serverades Castellane Vintage 2002 som var gudomlig matchad till rätten. Den kommer finnas i beställningssortimentet från och med februari. Den är gjord på 45% Pinot noir och 55% Chardonnay. Om du matchar deras vintage till mat så kan du helt enkelt tänka vad som skulle passa till ett vitt vin, generellt.
Jag hade äran att få dricka Castellanes utsökta champagne och prata med intressanta människor som bland annat chefredaktörerna på Gourmet och Allt om Mat.
Till desserten, Hallonsorbet på chokladganache med färska hallon, avnjöts Castellane Brut Rosé.
Godaste Rosén jag någonsin smakat. Inte så söt. Den här skulle passa finfint med rå lax med lite pressad lime, ska testas till min älsklingslax, Salma.

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *