Fransk Nougat med lakrits och mandel

Fransk nougat med mjuk lakrits och knapriga, lätt rostade, mandlar. Inte svårt men det krävs en termometer för att få rätt temperatur på sockerlagen.Sedan har du världens godaste godis hela julen!
Du behöver (stor sats, ca 100 bitar)
5 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
1 dl sötmandlar
3 lakrits Kick
Gör så här
Rosta mandeln lätt med skalet på. Hacka Kicks i bitar, lägg i en skål och ställ in i kylen (så de är lite kalla då du blandar dem med smeten, annars smälter de)
Plocka fram en form som är sådär 20×30 cm (ej i plast då smeten kommer vara varm då du häller i den). Lägg i ett bakplåtspapper och pensla på lite lite olja över hela.
Blanda socker, salt , sirap och vatten i en gryta. Koka på rejält utan lock tills det hela uppnår en temperatur på 150 C. Då drar du genast grytan från värmen.
Vispa äggvitorna till skum (så att bunken går att vända upp och ned utan att äggvitan rinner ut). Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle och vispa på ordentligt hela tiden (med elvisp).
Vispa i sådär 10 minuter tills massan är slät, seg och har tjockat till sig. Nougaten blir segare och fastare ju längre du vispar.
Rör ner de rostade mandlarna och lakritsbitarna. I med smeten i formen med bakplåtspapper. Tryck ut den jämnt över hela formen med lätt oljade händer så smeten inte fastnar på fingrarna.
Ställ formen i rumsptemperatur i sådär 5 timmar. Skär upp i mindre bitar. Förvara i burk med lock och pudra över eventuellt över lite florsocker så att den inte blir kladdig.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *