Drömevent – Definitivt!

En hel kväll som handlar om roliga böcker och hur de kom till, kan inte bli bättre! Det kanske ni inte visste, men barn- och ungdomsböcker råkar vara mitt specialområde. Jag hade faktiskt en barn- och ungdomboksblogg ett tag, Alla vi barn, tillsammans med Moa (min kollega på jobbet). Tyvärr så hann jag inte med att driva två bloggar parallellt. Då Rose-Marie undrade om jag ville följa med henne på en Barnboksförfattarkväll så var det självklart.
Rum för Barn på Kulturhuset, så härligt harmoniskt ställe. Här var jag mycket med Annie då hon vara liten. Det finns massor att göra här: sagostunder, finfina lekrum och en massa roliga böcker.
Lotta Grey pratade med Ebba von Sydow om hennes Ebbas gravidbok. Tyckte det var högintressant att Ebba i boken utlämnande berättar om hur krisigt det kan bli i förhållandet under graviditeten. Bra där! De diskuterade även läsning och det är alltid alltid intressant att höra om andra föräldrars läsning. Det är tydligt att det vid högläsningsstunder kommer in på en massa annat som hänt under dagen, den där lilla stunden på tu man hand öppnar upp för det. En sak jag inte tänkt på som de pratade om var att man ofta frågar barnen vad de har gjort under dagen, men sedan berättar man inte själv vad man har gjort, ätit osv under dagen. Gör ni det?
Sedan var det dags för 3 talangfulla, och redan mycket kända, författare och illustratörer: Lotta Olsson, Maria Nilsson Thore och Sarah Sheppard att prata läsning. Visste du att barn som haft föräldrar som kört högläsning för dem har med sig 18 000 ord då de börjar skolan. De som inte haft föräldrar som läst för dem har 9 000 ord. Skillnad! Jag vet även, sedan en studie jag gjort i läsning bland ungdomar, att det spelar roll hur många böcker som finns i hemmet. Barn som växer upp med minst 100 böcker i hemmet har överlag inga problem med läsning i skolan. De barn som har minst 500 böcker i hemmet presterar mycket bra, överlag. De som i stort sett inte har några böcker i hemmet får ofta problem med läsningen i skolan.
Sarah Sheppards Viktiga Kartor – för äventyrare och dagdrömmare verkar vara en faktaspäckad och intressant bok med fakta för alla nördar, stor som liten, om var man hittar giftspindlar, ädelstenar, mystiska platser, vulkaner och allt annt av vikt. Treo, Enis och en till har Maria Nilsson Thore både skrivit och illustrerat på det mest charmiga sätt. Den handlar om några Zebror som har det något långrandigt. Den fick oss alla att skratta. Passar barn 3-6 år och jag är övertygad om att både Magda och Annie kommer älska den. Lotta Olsson har en bakgrund som poet och det märks i hennes rytmiskt rimmade böcker Liten, liten snälling och Här är Stora Näsan. Otroliga böcker för små barn upp till 3 år.
Små skatter att spara länge. Bonnier Carlsen har börjat ge ut en serie böcker, en antologi, baserade på barnets ålder med texter som passar just för den utvecklingsfasen, Du och jag – Min Skatt. De är nu klara med tre av böckerna/åren. Det verkar vara en kanonidé. Fin present att köpa till födelsedagar, jul och dop ju.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *