Kondenserad mjölk – Dulche de Leche – Salted Caramel

Dulche de leche är den allra härligaste kola som är gudomlig i bakverk och desserter. Men då du är i affären heter det kondenserad mjölk och det krävs en process för att mjölken ska bli till kola.
Vill du göra Salted Caramel som är ljuvligt gott i glass med kola eller bakverk så blandar du ner 1 msk flingsalt av hög kvalitet till 1 burk färdigkokt kola. Använd helst Maldon salt eller Fleur de Sel som är två mer milda sorter av salt.
En burk som är kokad till kola, och ej öppnad, kan bevaras i två månader. En öppnad burk ca 2 veckor i kylskåpet.
Du behöver
1 burk (eller flera burkar) kondenserad mjölk
Gör så här
Ta först bort etiketten runt burken.
Lägg burken/burkarna i en stor kastrull (gärna med en disktrasa på botten). Täck med vatten. Koka burkarna i 3 timmar (då blir den precis lagom fast, vill du ha rinnigare så koka kortare tid).
Det är väldigt viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten annars kan de explodera. Så du får fylla på med vatten lite då och då.
Du kan gärna koka dem några dagar innan. Om du gör det precis innan du ska lägga på kolan så kyl av burkarna i kallt vatten innan du öppnar och använder den.
(För rinnig kolasås kokar du den 1-1½ timma, för något fastare sås 2 timmar och för att konsistensen ska bli fast och bredbar kokar du den i 3 timmar)
Alternativ 2
Om du har en Crock Pot så kan du göra i den. Då behöver du heller inte passa burken på spisen och du behöver inte fylla på vatten. Den sköter allt själv
Gör så här
Börja med att ta bort etiketten runt burken. Lägg burken i Crock Pot och fyll på med vatten så det täcker burken, och lite extra. Tryck på LOW och sätt tiden på 8 timmar för bredbar kola (halvera tiden för rinnig kolasås). På med locket och tryck igång den.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.