5 tips för en platt mage

5 tips för att få en plattare mage

Som Personlig Tränare får jag ofta frågan ”Hur kan jag få en platt mage?” eller så läser man i någon dagstidning, på nätet om att man kan få platt mage på endast två veckor. Stämmer det? Är det verkligen så enkelt som vissa påstår att det är?

Den frågan är inte helt enkel att svara på eftersom det beror väldigt mycket på dina förutsättningar och hur mycket du är beredd att kämpa för det. Vad gäller de flesta så kan man inte uppnå det målet på så kort tid utan det krävs betydligt mer än så. Jag tror att man ska släppa den tanken om att göra det så fort som möjligt för då kommer man misslyckas varje gång. Vi alla vet vad misslyckande innebär, då tappar man oftast motivationen och ger upp.

Istället anser jag att man ska försöka vara realistisk och sätta upp ett mål som man faktiskt klarar att nå. Acceptera att det tar lite längre tid än vad som står i tidningarna, men dina chanser för att faktiskt uppnå ditt mål ökar betydligt.

Nu när sommaren är över och många slutar tänka på sommarformen så kanske det är dags att planera inför nästa sommar istället. Varför inte vara i tid och veta vad som krävs för att nå ditt mål till nästa sommar? Då slipper du stressa och bli besviken för att du inte klarade det.

Här kommer mina tips för att få en platt mage:

1. Sätt upp ett realistisk mål som du faktiskt kan nå. Kanske måste du acceptera ett lite lägre mål men då kommer du bli nöjd när du klarar det. Planera och sätt upp en plan för hur du ska ta dig dit. Vad behöver du ta för personligt ansvar för att genomföra det? Vilka eventuella hinder kan du stöta på under vägen dit? Hur jobbar du dig runt dessa eventuella hinder? Visualisera din väg mot målet och den dagen du når målet. Hur skulle det kännas? Vad skulle dina närstående säga när du faktiskt når målet?

2. Sätt upp en plan för vad du ska äta under perioden. Hur mycket ska du äta för att kunna få bort det extra fettet runt magen? Vad behöver du ändra på? Här är absolut nyckeln till framgången. Utan rätt kost så kommer du antagligen inte nå ditt mål. Är du osäker på vad du ska äta så rekommenderar jag att du tar kontakt med en Personlig Tränare eller kostrådgivare så att du får ett kostprogram skräddarsytt efter dig. Här bör mycket av din fokus ligga, slarva inte med kosten!

3. 100 situps om dagen kommer inte ge dig platt mage, inte heller 20 olika magövningar varje dag. Du kommer inte punktförbränna fett av det och med största sannolikhet inte heller bygga några magmuskler. Magmusklerna fungerar som kroppens alla andra muskler. Dom behöver belastning och rätt vila för att kunna återhämta sig. Välj istället vanlig styrketräning i form av andra basövningar som aktiverar magen mer än småövningarna. Att ta knäböj och marklyft aktiverar magen mer än vad många tror. Komplettera sedan med andra magövningar med extra belastning. Men träna inte magen varje dag, då kommer den aldrig få chans att återhämta sig.

4. Sätt upp en plan över din träning. Att enbart prioritera löpning, cykling och diverse konditionspass kommer antagligen inte få dig i mål. Du bör börja lägga in mer styrketräning i ditt träningsprogram. För att vara helt ärlig bör du faktiskt prioritera det mest. Varför? Jo, för att styrketräning bidrar till att du bygger mer muskelmassa som i sin tur formar kroppen och förbränner mer fett. Med enbart konditionsträning kommer du bara att färbränna mer kcal men ytterst lite forma kroppen som du önskar. Så mitt tips är att styrketräningen ska vara majoriteten av din träning. Självklart ska du fortsätta med annan träning som du tycker är kul. Men börja fokusera mer på vanlig styrketräning med hantlar och skivstänger.

5. Hitta aktvitet i vardagen. Att försöka vara så aktiv som möjligt kommer öka din förbränning och förhoppningsvis få dig i form snabbare. Du behöver inte gå ut och springa varje dag men en extra promenad, gå till gymmet istället för att ta bilen osv kommer absolut hjälpa dig.

Artikeln är skriven av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *