Lingon- och pepparkakscheesecake med Dulche de leche

Årets jultårta á la Matstugan: Krämig lingoncheesecake med dulche de leche, insvept i botten och kanter av pepparkaka och toppad med pistagenötter och citronmeliss.Jag gör alltid en jultårta och det här är då 2013 års tårta.
Gör den gärna kvällen innan, men vänta med lingonen, pistagekärnorna och citronmelissen tills du serverar den. Jag använde Annas Pepparkakor, de välkryddade till botten för att det skulle bli lite extra smak och bryta av extra fint mot lingon och dulche de lechen.
Botten
300 g pepparkakor (jag använde Annas Pepparkakor – Välkryddade till botten)
150 g smör
Fyllning
6 gelatinblad
5 dl vispgrädde
3/4 dl socker
400 g Creme cheese
½ burk Dulche de leche (kokad 3 timmar i vattenbad så det blir kola)
Garnering
1,5 dl Rårörd Lingonsylt
1 msk vatten
pistagekärnor
citronmeliss
Kondenserad mjölk blir till Dulche de leche, den härligaste kola, genom att du kokar burken i 3 timmar,
Gör så här
Smält smöret. Krossa pepparkakorna lite och tillsätt till smöret. Mixa med mixerstav till en jämn smet. Tryck ut i en form med löstagbara kanter. Tryck ut rätt högt på kanterna. Ställ formen kallt en stund så skalet får hårdna till.
Spritsa hälften av Dulche de lechen på botten i cirklar.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Vispa grädde och socker (Spar 2 msk av grädden till att smälta ner gelatinet i). Blanda ner osten och rör till en jämn smet.
Värm försiktigt den lilla grädden du sparade i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen och låt dem smälta ner. Tillsätt till ostsmeten i en tunnstråle, blanda snabbt ihop det hela. Fördela smeten i formen. Stick ner spritsen med Dulche de leche och tryck ut en klick lite här och där, så mycket du själv tycker.
Ställ in i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten
Vid servering: Smält sylten med vattnet och fördela jämnt över kakan. Dekorera med pistagekärnor och citronmeliss

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *