Cheddarpaj med rårörda hjortron och rostade pinjenötter

Minipajsnittar till glöggminglet blir gott och lite lagom matigt. Jag är svag för cheddar, men gillar du någon annan ost så ta motsvarande mängd av den.
Du behöver (1 stor pajform eller ca 6-8 små)
Pajdeg
4½ dl vetemjöl (270g)
150 g smör
1½ msk kallt vatten
Fyllning
4 ägg
2½ dl mellangrädde
1½ dl mjölk
300 g Cheddar (riven)
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
Pajskal
Nyp ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet. Arbeta fort ihop till en deg som håller ihop något sånär. Tryck ut den med händerna i små pajformer eller 1 stor (25 cm). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formerna/formen i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 C. Grädda skalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Fyllning
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk. Tillsätt salt och peppar. Fördela osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (ca 30 minuter för stor) tills äggstanningen satt sig. Sätt eventuellt på folie efter halva tiden (så ytan inte bränns).
Då de kallnat skär du dem i mindre snittar. Vid servering klicka på lite creme fraiche, lite rårörda hjortron och strössla över rostade pinjenötter.
Rårörda hjortron
75 g hjortron (funkar bra med frysta)
1½ msk socker
Bara rör ihop så att sockret löses upp
Rostade pinjenötter
Rosta sådär en barnnäve med pinjenötter i en torr het stekpanna. Akta för de bränns snabbt vid.
Dukning och uppläggningsfat från Indiska

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *