Chokladmousse:
1 dl grädde (kokas)
60 g mjölkchoklad
60 g mörk choklad (jag använde Lindts bakchoklad 70%)
4 äggulor
1/4 dl socker
1/4 vatten
2 dl vispgrädde (vispas)
Limemarinerade hallon:
1 dl socker
1 dl vatten
1 st lime (rivet skal + saften)
2-3 dl frysta hallon
mynta (dekor)
Choklad crumble
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ msk kakao
1 liten nypa salt
50 g smör (rumsvarmt)
Gör så här
Chokladmousse:
Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm.
Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum.
Rör ner choklakrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad. Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn så kan man banka glasen lite lät mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timma.
Limemarinerade hallon:
Koka upp socker, vatten, limeskal och saft. Ta kastrullen från värmen. Lägg hallonen i marinaden 1 timma innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!
Chokladcrumble:
Sätt ugnen på 180 C
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna
Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad
Slurp, jag börjar dreggla 🙂 Kram
Mums, vad gott det lät! Tack för alla tips! =)
Åååå mums mums mums 🙂
Denna blir att prova nån helg till efterrätt 🙂