Slut på Grindalimpan jag bakade för någon vecka sedan, så jag gjorde ännu ett bröd utan jäst, ett valnötsbröd med russin och aprikoser.
För ett mellanstort bröd
3 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl (drygt, så pyttsa på lite extra)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 torkade aprikoser, hackade i små tärningar (eller 6 fikon)
100 – 150g valnötter (eller hasselnötter)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap ( eller flytande honung)
Sätt ugnen på 160 C
Smörj och bröa en form på 1,5 liter. Du kan klippa till lite bakplåtspapper och lägga i botten så att brödet inte fastnar.
Ös i de båda mjölsorterna i en bunke och tillsätt salt och bikarbonat. Rör ner russin, hela valnötter och aprikoser. Tillsätt fil och sirap (eller honung). Rör ihop till kladdig deg. Häll i smorda formen.
Grädda i ca 1 timma och 35 minuter. Låt svalna lite och ta ur formen och vira in i en grov handduk och låt svalna helt.