Färskpotatissallad med ramslök, torskrygg, krispig bacon och annat gott

Färskpotatissallad med ramslök, torskrygg, krispig bacon och annat gott

Färskpotatissallad med ramslök, torskrygg, krispig bacon och annat gott. En måltid där kombinationerna blev så lyckade, torskrygg och bacon = hellyckat. Lägg till ramslök och du kommer inte kunna sluta äta. Ibland skriver jag ner recept av bara farten, ibland skriver jag ner recept på grund av att jag absolut inte vill glömma hur jag gjorde. Så var det den här gången. Jag ’freestylade’ rätten och var tvungen att använda några bitar torskrygg som hade legat i frysen ett bra tag. Barnen var minst sagt icke entusiastiska angående torsk. Som de förvånade mig då de inte kunde sluta äta. De har bett mig göra färskpotatissalladen med ramslök, torskrygg, krispig bacon och annat gott så snart igen. 

Så receptet bara måste jag skriva ner. Det här blir på en höft då jag gjorde den lite sådär. Jag använde till den här ugnsrostade potatisen en kallpressad rapsolja med ramslök från Gunnarshögs gård och ekologisk torkad ramslök från Urtekram. Det blir otroligt gott med ramslök tillsammans med torsk. Men får du inte tag på ramslök så gör på någon annan krydda, någon klyfta hackad vitlök och t ex olivolja eller vanlig rapsolja. Funkar finfint. Ett förslag, om du inte har ramslök, är rostad färskpotatis med olivolja  som är gjord på samma sätt men med italiensk salladskrydda. 

Men här kommer receptet med massa ramslök. Det är mycket olja, men det är för att potatisen ska stekas i det. Du tar upp potatisen ur oljan då den är klar. Långt ifrån allt går in i potatisen. 

Färskpotatissallad med ramslök, torskrygg, krispig bacon och annat gott

Färskpotatis med ramslök

1 kg färskpotatis (för sådär 4 personer)
3 tsk torkad ramslök
3 msk Ramslöksolja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Borsta potatisen väl, men ta inte bort skalet. Skär potatisen i mindre bitar. Lägg i ugnsform. Häll över rapsoljan, strössla över ramslöken. Salta och peppra.
 
In i ugnen ca 45 minuter
 

Sallad med torskrygg, krispig bacon, blåbär mm

3-4 st torskryggsfiléer

1 dl stora blåbär

1 paket bacon

8 små söta tomater, delade på mitten

Sockerärtor, skurna på längden

bladspenat

Gör så här

  1. Skär eller klipp bacon i små bitar. Stek krispigt. Lägg över på hushållspapper. Spara fettet i pannan att steka fisken i.
  2. Stek fisken i fettet från det stekta baconet. Om du har termometer, så ska innertemperaturen vara 56°.
  3. Ta upp potatisen ur oljan i formen och lägg på serveringsfat. Strössla över bacon, blåbär, tomater. 
  4. Lägg på torsken i mindre bitar. Häll lite av ramslöksoljan från potatisen över fisken. 
  5. Servera med t ex aioli

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *