Värmande Boeuf Bourguignon och kraschad potatis

boeuf-bourguignon-med-eller-utan-crock-pot0

Värmande Boeuf Bourguignon och kraschad potatis känns precis rätt just nu. Jag spenderade fyra timmar med att ta mig till och från jobbet igår. Hur hade ni det? Det gick inga bussar från där jag bor i Nacka in till Slussen där T-banan går. Efter att ha väntat i 40 minuter förgäves på buss och nästan blivit översnöad så var det bara att promenera kilometrar in till stan. Samma på väg hem. Det gick inga bussar ut mot Nacka eller Värmdö. Det var glashalt på vägen, men rätt mysigt på något sätt ändå. Kom några skidåkare i full fart. Smart. Undrar hur det blir imorgon?

boeuf-bourguignon-godaste-grytan-host1

Perfekt mustig gryta med massa god smak. 

boeuf-bourguignon-godaste-grytan-host2

Så bästa sättet att muntra upp sig på sådana här struldagar är en härligt varm och rustik gryta som Boeuf Bourguignon. Mysigt att sätta fram grytan och småprata om allt som hänt under dagen runt en gryta. Gör alltså gärna Boeuf Bourguignon kvällen innan så värmer du bara på den till middag kvällen efter. Till det tar jag gärna kraschad potatis som är så lätt att göra och blir sådär extra gott till med krispigt knaprig yta. Ett av de bästa tillbehören till grytor. Boeuf Bourguignon i Crock pot  är också ett alternativ där grytan sköter sig själv medan du gör annat. En perfekt rätt för en crock pot. Köttet blir hur mört som helst. 

Boeuf Bourguignon

700-800 g högrev (skuren i grytbitar)

1 pkt bacon (eller sådär 6 skivor)

150-200 g skogschampinjoner (delade på mitten)

3 msk mjöl

2 vitlöksklyftor (pressad)

2 lagerblad

1 tsk timjan

1 rödlök (i bitar)

2 morötter (skivade mellantjockt)

3 dl rött vin

2.5 dl vatten

1 oxbuljongtärning

1 msk tomatpuré

salt, peppar, färsk timjan att dekorera med

Gör så här

1. Putsa köttet och skär det i bitar, cirka 3 cm. Bryn köttet runt om i lite smör och olja. Salt och peppra. Pyttsa över bitarna i en tjockbottnad gryta.

2. Stek på morötter, rödlök, vitlök i en panna. Tillsätt timjan och tomatpuré och rör om. Pudra över mjölet och blanda runt. Pyttsa över i grytan med köttet.

3. Häll i vinet och vattnet i grytan. Smula ner buljongtärningen. Lägg ner lagerblad. Koka upp under omrörning och låt småputtra 1½ timma tills köttet är mört.

4. Stek på bacon och svamp i en panna. Tillsätt till grytan och låt puttra ytterligare 20 minuter.

5. Smaka av med salt och peppar och dekorera med rikliga mängder timjan

Ps. Jag gjorde den dagen innan och värmde upp i grytan. Funkade hur bra som helst.

 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.