Solljus på flaska – Olivolja med D-vitamin

ZETA olivolja d-vitamin

Olivolja berikad med D-vitamin. I höst lanserar ZETA både olivolja och rapsolja som berikats med D-vitamin. Att D-vitamin är är bra för både skelett och väl fungerande muskler är känt sedan länge. Men D-vitamin spelar även en stor betydelse för immunsystemet. Drygt tre matskedar av den berikade oljan per dag ger 10 mikrogram D-vitamin. Det täcker dagsbehovet av D-vitamin för barn och vuxna under 75 år. Oljan är värmetålig och kan använda till matlagning. 

ZETA olivolja d-vitamin

Värt att veta om D-vitamin

  • D-vitamin går inte att överdosera via mat. Men om man äter flera olika kosttillskott så ska man vara lite försiktigt så att man inte får i sig för mycket. Vuxna bör inte få i sig mer än 100 mikrogram D-vitamin per dag. 
  • D-vitamin bildas i huden med hjälp av solen. Kolesterol som omvandlas till vitamin D. På sommaren räcker det med ca 15 minuter sol per dag på kroppens delar för att få i sig en tillräcklig dos D-vitamin. Från oktober till maj är solens strålar för svaga.
  • Mörkhyade personer med heltäckande kläder och äldre personer som inte vistas ute speciellt mycket har betydligt svårare att nå en tillräckligt hög nivå av D-vitamin. Äldre personer har även svårare att producera D-vitamin.
  • Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via maten. D-vitaminrika livsmedel är fisk, skaldjur och vissa svampsorter. D-vitamin finns även i kött, ägg och kyckling. Nu finns det även D-vitaminberikade livsmedel, och i höst har alltså olivolja och rapsolja med D-vitamin.
  • D-vitaminet som har använts för att berika oljorna är helt naturligt. Det utvinns från fettet i fårull.
  • När fettet utsätts för ultarviolett ljus bildas D-vitamin på samma sätt som i huden. Vitaminet kallas D3 och är värmetåligt.
  • 2012 höjde livsmedelsverket sin rekommendation av dagligt intag av D-vitamin från 7.5 mikrogram till 10 mikrogram per dag. Det gällde vuxna såväl som barn för att minska benskörhet och dödlighet. I Finland rekommenderas D-vitamintillskott till alla upp till 18 års ålder.    

Linda

3 kommentarer

  1. Hej!
    Jag undrar varför en vuxen inte bör få i sig mer än 100mg d vitamin? Vart kommer de uppgifterna ifrån?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *