Rostad pumpa med feta, honung och chili

Rostad pumpa med feta, honung och chili

Rostad pumpa med feta, honung och chili. Sesamfrön som omsluter pumpabitarna skapar den där extra smakexplosionen. En helt ljuvlig sidorätt till en bit kött av något slag. Jag åt den till rapsgriskotlett i helgen och bara måste dela med mig av receptet. Pumpa har jag börjar använda allt mer. Bara för något år sedan var jag väldigt osäker på vad man skulle ha pumpa till och överhuvudtaget hur man skulle göra med den. Nu är jag helt såld. Pumpa är en fantastisk basingrediens som du kan använda till allt från desserter, sallader, sidorätter, kakor till glass, soppa och massa mer.

Rostad pumpa med feta, honung och chili

Att rosta pumpa gör den lite söt i smaken och mycket fyllig. Den gifter sig perfekt med smaker som honung och chili. Vill du ta lite genvägar så köper du färdiga, frysta pumpatärningar. Jag har alltid frysta pumpatärningar i frysen, året om faktiskt. Finns idag i påsar i många frysdiskar. De kan du ha liggandes i frysen och då är det bara att tina dem och in i ugnen för rostning.

 dsc_0085 

Att skala en pumpa och skära i bitar tar lite längre tid, men du kan får lite större, charmigare bitar såklart. I den här rätten, och den här gången använde jag färdiga tärningar. 

Rostad pumpa med feta, honung och chili

1 butternutpumpa (ca 600 g)

3 msk olja

2 msk sesamfrön

3 msk honung

1 msk balsamvinäger

100 g feta

½ tsk chiliflagor

salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 C
  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt
  3.  Skala pumpan, ta bort kärnor och trådar och skär i tärningar (eller använd tinade färdigtärnade bitar)
  4. Blanda pumpatärningarna med olja. salta och peppra. Rosta i ugnen i 20 minuter. 
  5. Ta ut plåten, strössla över sesamfrön. Rör runt så de fastnar på pumpatärningarna. Sätt tillbaka in i ugnen 5 minuter.
  6. Ta ut plåten och bryt fetaosten i bitar och fördela över plåten med pumpan. Ställ in allt i ugnen ytterligare 5 minuter.  
  7. Ställ ut plåten, tillsätt honung och balsamvinäger. Strössla över chiliflingorna.

 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *