Granskottssirap – Sirap på Granskott

gransskott granskottssirap

Granskottssirap är en dunderkur vid förkylningar, det är en delikatess till ostar, passar i cocktails, till vilt, kyckling och är mums på glass. Så ut i skogen och plocka de mjuka, intensivt gröna små granskotten och gör din egen sirap. Det är vad jag gjorde förra året, och det blev till en ljuvlig flaska med gransskottssirap som jag har använt till allt möjligt. En lyxig delikatess som du imponerar med vid middagar eller boostar immunförsvaret med. 

gransskottssirap granskott

Har du bara plockat granskotten så gör sirapen sig själv, nästan.  Du lägger helt enkelt bara granskott i en burk, i det här fallet 2 dl granskott och 2 dl socker. Alltså lika mycket socker som granskott. Locket på och ställ burken i ett soligt fönster i några veckor tills sockret har lösts upp och blivit till en sirap. Så här såg det ut efter två dagar.

Är det något socker som inte har lösts upp så kokar du ihop det lite försiktigt med en skvätt vatten till en sirapsliknande konsistens. Sila sedan innehållet ner i en väl rengjord flaska. Den håller ca 4 månader om den förvaras i kylen. 

granskott granskottssirap

Kom ihåg att försiktigt plocka skotten lite runt hela trädet så att du inte förstör det. Plocka inte heller av granskotten från ett väldigt ungt träd. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *