Att göra Marängsmörkräm

Jag gjorde biskvier med marängsmörkräm med chevre och hallon och det blev så gott så ni anar inte. Kan så rekommendera att ni gör dem. Vit marängsmörkräm är en finare fluffigare variant av smörkräm, som är mycket godare dessutom, smakar knappt smör ens en gång. Den kallas även för Swiss Meringue Buttercream och det finns en hel del olika varianter. Här är en som blev kanonbra. Eftersom den är så vit så fungerar den perfekt att färga, den tar upp färger så fint. Den passar också perfekt att smaksätta. Marängsmörkräm används till att toppa cup cakes, i tårtor som fyllning och täcka tårtor med innan du lägger på t ex marsipan eller sockerpasta lock. Den är mycket godare än vanlig smörkräm då den inte smakar så smörigt. Visst den kräver lite insats, men den är så värd det.
 
Du kan ha den flera dagar i kylskåpet och även frysa den. Den funkar underbart att spritsa med också till Cup cakes till exempel.
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 – 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)
 
Smaksättning (valfri, men denna gjorde jag till mina biskvier)
½ dl hallon (färska eller tinade)
30 g chevre (utan kanter)
 
Gör så här
Börja med att ta ut smöret ur kylskåpet så det är rumsvarmt då du använder det.
 
Häll upp vatten till hälften i en kastrull och sätt på medelhög värme. Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke och placera över/i vattenbadet (Gärna en skål som är större än kastrullen för då står den mer stabilt på kastrullen och det blir lättare att vispa). Vispa marängen intensivt över kokande vattenbad tills den är cirka 65 grader. Marängen ska bli tjock och sockerkristallerna ska ha smält så att du kan vända upp och ner utan att något rinner ut. Beräkna drygt 5 minuter för det momentet.
 
Ta bunken från vattenbadet och vispa på högsta hastighet tills den svalnat. Det tar sådär 10 minuter så jag rekommenderar att använda en hushållsassistent eller elvisp. Det är viktigt, för att få ett bra resultat, att marängen är helt kall då smöret blandas ner. Tillsätt lite smör i taget medan hushållsassistenten/elvispen rör om långsamt. Här är det lätt att tro att det gått fel då smörkrämen kan se gryning ut, men fortsätt blanda runt, det ordnar till sig.
 
När marängsmörkärmen är slät och fin, så tillsätt smaksättning av valfritt slag.

Linda

2 kommentarer

  1. Låter bra och biskvierna såg så goda ut. Roligt att du använde chevre i dem.

    Jag skall nu baka med chokladpopcornen du skickade 🙂 Kram, ha en fin dag!

    Svar:
    Tack söta! Dina pop corn kakor såg såååå goda ut. Ha en så fin fortsatt helg. Kram!
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *