Veckans Gästinlägg – Alexander Öqvist

Myter om Kost & Träning

Del 1

1. Du måste äta var tredje timme för att hålla igång förbränningen och ett stabilt blodsocker!

Nej, du behöver inte äta var tredje timme för att hålla igång förbränningen och ha ett stabilt blodsocker. Det är tydligt bevisat att man kan äta färre måltider men ändå uppnå riktigt bra resultat. Det har på senaste år kommit mycket studier som visar otroligt bra resultat på folk som bara äter 2-3 måltider per dag. Det viktiga är att man fokuserar på vad man faktiskt äter, när man äter, varför man gör som man gör och vilket intag man har av allt.

2. Situps förbränner magfettet och ger dig 6pack!

Nej! För det första så finns det många studier som visar att man inte kan punktförbränna så att situps skulle förbränna bort magfettet går redan bort. Dessutom är situps långt ifrån den bästa övning för att aktivera magmusklerna. Andra magövningar som Chrunches i TRX, Plankan samt basövningar som frontböj och andra övningar aktiverar magmusklerna mycket mer. Här vill jag påpeka att punktförbränning är ett ganska diffust utryck då mer muskelmassa ger ökad förbränning. Med andra ord, lägger du på dig mer muskelmassa så kommer du förbränna mer fett. Sen om det är just runt magen eller låren du förbränner först är väldigt individuellt. Så att ta 50 situps varje dag kommer inte ge dig synliga magrutor. Det du behöver göra är att se över din kost, minska på kroppsfettet och kör andra magövningar än situps.

Dessutom är det många som tror att man kan träna magen varje dag för att uppnå bästa resultat. Kör du knäböj och bänkpress varje dag också? Nej jag tänkte väl det. Varför skulle magmusklerna vara olika andra muskler i kroppen? Magmusklerna behöver vila som alla andra muskler.

3. Om du inte stretchar efter träningspasset kommer du få träningsvärk!

Man har under ganska lång tid sagt att man ska stretcha efter ett träningspass för att undvika att få träningsvärk dagen efter. Detta har på senaste tiden blivit väldigt omdiskuterat. Det finns inget samband med träningsvärk dagen efter och om du stretchade eller inte. Att stretcha både dynamiskt och statiskt kan absolut vara bra för rörligheten i musklerna och lederna, men det kommer inte ta bort eller minska träningsvärken.

4. Du kan förlänga muskeln genom att stretcha och töja ut efter träningen!

Fel och återigen FEL. Du kan aldrig ändra hur din muskel ser ut, det är genetiskt och muskelfästerna kan du inte flytta på. Oavsett hur mycket du vill! Det du däremot kan påverka är volymen på muskeln. Alltså hur stor eller liten den är.

5. Äter du efter kl 20 på kvällen så kommer du gå upp i vikt!

Nej, det här är också en gammal myt som har blivit överbevisad senaste åren att det inte alls stämmer. Faktum är att många studier visar att intag av kolhydratsrik kost på kvällen kan ge dig ännu bättre resultat. Sålänge du håller koll på till totala dagsintag såklart. Det här har man bevisat i praktiken och för många fungerar det faktiskt otroligt bra att inta större delen av maten på eftermiddagen & kvällen. Om du vaknar flera gånger under natten kan det faktiskt vara ett tecken på att din sista måltid innehöll för lite kolhydrater eller så åt du långt innan du gick och la dig.

Det här var Del 1 om myter inom träning & kost, Del 2 kommer vid ett senare tillfälle med fler intressanta myter!

Osäker på hur du ska ta dig vidare med träningen & kosten? Ta hjälp av en PT eller kostrådgivare!

Alexander Öqvist

Personlig Tränare

alexander@myrevolution.no

www.myrevolution.no

Linda

0 kommentarer

  1. Urintressant inlägg, där jag precis som du har hört samma på allt utom myt 1. kan du därför skriva lite mer. det skrivs ju massor om hur viktigt det är att äta regelbundet och typ småäta sig igenom dagen (vilket jag iofs aldrig har klarat)

  2. Cecilia:

    Tackar! Ja kort sagt så finns det t.ex 2 andra metoder som kan vara intressant att läsa mer om. Det är Biorythm e och Periodisk fasta. Biorythme går ut på att äta större delen av kolhydraterna senare på kvällen och Periodisk fasta finns det flera modeller av, men den vanligaste är att man fastar i 16 timmar och sen äter under 8 timmar. Då kan det t.ex vara att man äter första måltiden kl 12.00 och den sista kl 20.00 och sen äter man ingenting. Båda dessa metoder har visat sig fungera riktigt bra både vid viktnedgång och när man önskar lägga på sig mer muskelmassa eller volym.

    Sålänge man väljer bra matvaror till måltiderna så behöver man inte gå och äta var 3e timme. Äter du bra med proteiner, långsamma kolhydrater och bra fetter. Självklart är det viktigt att man får i sig rätt mängd på varje måltid om man väljer att äta färre måltider =)

    Rörigt? Skicka gärna ett mail till mig på alexander@myrevolution.no om det är väldigt luddigt det jag skriver, var lite svårt att kommentera så mycket =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *