En toppen klassisk Gazpacho

En toppen klassisk Gazpacho

En toppen klassisk Gazpacho är mycket lätt att göra. Men den behöver stå till sig i kylen åtminstone sådär 2 timmar. Men du kan med fördel göra den dagen innan. Smakerna behöver få lite utrymme och tid att utvecklas. I övrigt är en gazpacho alltså en oerhört lätt rätt att göra. I Stort sett kastar du ner allt i en blender och trycker på knappen. Klart.

En toppen klassisk Gazpacho

En fråga är såklart hur man gillar sin gazpacho, med lite tuggmotstånd eller alldeles len. Jag har lärt mig att en klassisk gazpacho är just alldeles len. Så just denna ska mixas tills den är helt slät. En del har även lite bröd i receptet. Det har jag också haft i andra gazpachos, men denna har inget bröd. Det är gott både med och utan.

En toppen klassisk Gazpacho

Det är viktigt att tomaterna är riktigt mogna för att de ska ha maximalt med smak i sig och vara åt det mjukare hållet snarare än det hårda. Då blir gazpachon som bäst både i smak och konsistens. Satsa gärna på bra ingredienser eftersom de är rätt så få och används råa som de är. Det kommer verkligen lyfta smaken. Vad gäller vinäger så är det ultimat och klassiskt att använda sig av en sherryvinäger som är en gourmetvinäger, men om du inte har, inte hittar, så ta en annan. Jag använde mig av champagnevinäger. Funkade finfint. Men hittar du sherryvinäger så är det toppvalet till en fin gazpacho.

En toppen klassisk Gazpacho

Som sagt, eller skrivet, gör gärna gazpachon dagen innan! Blir underbar när smakerna får utvecklas ordentligt.

En toppen klassisk Gazpacho (ca 4 port)

  • 1/2 gurka
  • 1 vitlöksklyfta (en mindre)
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 schalottenlök
  • 900 g tomater (mogna)
  • 3/4 tsk salt
  • 1/4 tsk rökt paprika
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk sherryviinäger/champagnevinäger

Gör så här

  1. Se till att alla ingredienser är uppskurna i delar som din blender klarar av. Lägg i allt i blender och kör till det är en len soppa.
  2. Smaka av med salt.
  3. Häll upp i kanna och ställ in i kylen. Minst 2-3 timmar. Gärna över natten.
  4. Garnera gärna med örter, hackad gurka och tomat. ringlad olivolja och rostat bröd eller krutonger

Buen Apetito

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *