Krispig Äppelpaj som är Glutenfri och Mjölkfri

Äppelkaka äppelpaj  mjölkfri glutenfri

Kanelig äppelpaj med krispigt, halvknaprigt, halvmjukt täcke och massa vaniljsås till. Livar upp vilken regnig och snöig dag som helst på året. Den här pajen är både mjölkfri och glutenfri OCH dundergod!

Äppelkaka äppelpaj  mjölkfri glutenfri

Min yngsta dotter har haft stora problem med eksem sedan flera år.  Jag testar just nu om det eksem blir bättre genom att ta bort mjölkprotein ur kosten. Många som såg bilder jag lade ut här (och i en grupp på FB) för ett bra tag sedan tyckte att det såg ut som att det skulle kunna vara mjölkprotein. Så det är min utmaning just nu att laga och baka utan mjölk. Jag vill inte bara slänga ner något mjölkfritt alternativ utan smaken ska sitta som ett smäck, som alltid. Att byta ut mjölkprodukter innebär även att konsistenser och smaker förändras på slutprodukten. Inte helt enkelt. Men trägen vinner. 

Äppelkaka äppelpaj  mjölkfri glutenfri

Grundreceptet till den här ultimata äppelpajen kommer från en av de senaste numren av Amelia och det är såklart Jessica som har tagit fram det. Jag har gjort om den en del för att den ska bli, inte bara glutenfri, utan även mjölkfri. Jag har även gjort andra ändringar. 

Äppelkaka äppelpaj  mjölkfri glutenfri

När jag skulle göra den här pajen lärde jag mig bland annat att det inte går att bryna mjölkfritt margarin. I Jesscias ursprungsrecept bryner hon nämligen smöret till pajen. Att det inte går att bryna mjölkfritt margarin är självklart då man tänker till. Det är ju precis mjölsockret man bryner i smör. Men till den här pajen försökte jag bryna smöret ändå ändå tills det var svart. Då var det med tydlighet solklart att man kan glömma att få till brynt smör när det handlar om mjölkfritt margarin. Göra om och göra rätt. Har lärt mig mycket bara genom att göra pajen. 

Slutpratat och till handling nu. Pajen är helt helt ljuvlig i varenda tugga och man saknar varken gluten eller mjölk. 

Äppelpaj – Glutenfri och Mjölkfri

500 g ekologiska äpplen

1 tsk kanel

150 g mjölkfritt margarin

2½ dl farinsocker

½ dl Havre matlagningsgrädde

1 dl majsmjöl

½ tsk bakpulver

3 dl havregryn

½ tsk flingsalt

Servera med vaniljsås på havre, till exempel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

  1. Skär mellantjocka klyftor av äpplena (gärna med skalet kvar om du använder ekologiska äpplen) och lägg i ett jämnt lager i pajformen.
  2. Pudra över kanel
  3. Smält mararinet. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något. 
  4. Rör ner farinsocker och vispgrädde och blanda runt.
  5. Pudra ner majsmjöl (gärna genom sil, då klumpar det inte lika lätt). Rör runt så att allt blandas. 
  6. Blanda ihop havregryn, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner det med resten.
  7. Bred blandningen jämnt över äpplena i formen.
  8. Låt grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt stå ca 10 minuter och servera med kall vaniljsås.   

N J U T av att sitta inne och ha det härligt!

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *