Kallbrygg ditt kaffe för bästa smak – Cold Brew

kallbryggt-kaffe

Kallbryggt kaffe är hästlängder godare än vanligt kaffe. Är det svårt att göra? Nej, det är det inte. Du bara blandar kaffe och vatten och låter det stå och dra, ungefär så. Dessutom gör du en stor omgång av starkt kaffe och den håller sådär två veckor i kylen. Bara att hälla upp en kopp kaffe när som, plussa på med lite vatten eller mjölk för att spä ut till önskvärd smak. Perfekt att göra en omgång så här i början av veckan som står färdig i kylen. 

kallbryggt-kaffe-cold-brew

Du har alltså din flaska med kallbryggt kaffe i kylen sedan kan du spä ut med hett vatten för en varm kopp kaffe, eller för en iskaffe lägga i massa isbitar eller toppa upp med mjölk, havremjölk, mandelmjölk eller annat roligt. 

Istället för att koka vatten och på så sätt med temperatur få en god kopp kaffe så är det tiden som är faktorn i kallbryggt kaffe. Genom att blanda kaffe med vatten och låta det stå och dra i  över natten i rumstemperatur så får du ett kaffe som är milt och välsmakande. Då man använder varmt vatten så löser det bittra smaker då de är fettlösliga. Kallt vatten löser inte fett och därför frigörs inte de bittra ämnena och kaffet smakar så mycket godare. Det gör även att smaker i kaffet som vanilj och choklad kommer fram tydligare. Du kan också frysa det kallbryggda kaffet till iskuber som du ploppar ner i din kopp och fyller på med t ex mjölk. 

Hur gör man då? Bäst blir det om man maler kaffebönor lite grovt. Men har du inte en kaffekvarn så köp ett grovmalet kaffe i butik. Jag har provat mig fram och tycker det bli allra bäst med 1 del kaffe och 4 delar vatten. Om du alltså tar 1 dl grovmalet kaffe så tar du 4 dl vatten. Så det här receptet är baserat på det måttet. Det kan sedan dubblas om du vill göra en extra stor omgång. 

Kallbryggt kaffe

1 dl grovmalet kaffe

4 dl vatten

Gör så här

  1. Häll 1 dl grovmalet kaffe i stor glasburk med lock. Rör ner 4 dl vatten.
  2. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur över natten. Rör gärna om någon gång.
  3. Sila kaffet genom kaffefilter ner i annan burk. Gör om filtreringen två gånger eller fler tills det är en klar dryck (är kaffet du använt för finmalet så blir det grumligt).
  4.   Häll upp på ren flaska och förvara i kyl. Kan förvaras upp till ca två veckor i kylen.

Späd ut med vatten, is eller mjölk till önskvärd smak. 

 Ps. Om ni undrar varför det är vitsippor på bilden såhär mitt i hösten, så kan jag förklara. Jag gjorde min första omgång i våras med kallbryggt kaffe och då fotade jag också. Sedan så glömdes det liksom bort lite, och nu när jag gick igenom foton så kom jag på att jag aldrig lade upp kallbryggt kaffe som ett inlägg. Det är så kanongott med kallbryggt kaffe att jag vill ge er det receptet. Så, så här 6 månader senare, vassego. Vitsipporna får vara kvar som en liten tidsmarkör.  

Linda

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *