Fyllda pastasnäckor med ricotta och spenat

Fyllda pastasnäckor snäckor pasta italienskt mutti filled shells ricotta parmesan mozzarella tomato sauce mutti polpa

Fyllda pastasnäckor med silkeslen ricotta, mozzarella och parmesan på en bädd av mustig tomatsås med chili, vitlök och basilika. En väldigt lättlagad rätt som fullkomligt smälter i munnen. Det här är verkligen vad det italienska köket handlar om, ett fåtal ingredienser av hög kvalitet och enkla kombinationer som tillsammans skapar den mest fantastiska smaksensation! Älskar det! 

Fyllda pastasnäckor snäckor pasta italienskt mutti filled shells ricotta parmesan mozzarella tomato sauce mutti polpa

På tal om italienska matminnen så har jag även ett starkt matminne från en weekendresa till Milano. Där åt jag pastasnäckor för första gången, fyllda med ricotta. Även det här var för många år sedan. Jag hade då aldrig smakat ricotta och än mindre sett pastasnäckor. Hela upplevelsen med de ostfyllda snäckorna på en mustig tomatsås blev som en bild för hur fantastisk den italienska matkulturen är. Det mest enkla kan bli till en makalös upplevelse då ingredienserna är av hög kvalitet. Tänkte ge er samma upplevelse med fyllda pastasnäckor som jag hade i Milano. Jag hittade stora pastasnäckor på min vanliga matbutik. Hittar du dem inte på din matbutik så kika i en italiensk butik.  Glöm inte lägga på en fin duk, tända lite levande ljus och skön musik i bakgrunden och sitta länge och äta och njuta. 

Fyllda pastasnäckor snäckor pasta italienskt mutti filled shells ricotta parmesan mozzarella tomato sauce mutti polpa

I mitt recept har jag använt mig av Mutti polpa  till tomatsåsen. De finkrossade tomaterna passar perfekt i t ex soppor, grytor och tomatsåser.  Jag använder dem av det enkla skälet att de ger den bästa smaken till rätter. Tomaterna som används till Mutti Polpa skördas då de är perfekt solmogna, något som definitivt märks på smaken. Gör din tomatsås genom att låta de finkrossade tomaterna småputtra länge på spisen, tillsammans med vitlök , basilika och chili, tills smakerna har  gift sig på ett magiskt sätt i en mustig och fyllig tomatsås.  

Fyllda pastasnäckor är en rätt som passar vardag som fest. Den är väldigt lätt att göra så låt er inte luras av den långa listan nedan på ingredienser och hur du går tillväga. Tomatsåsen kan du göra dagen innan, likaså fyllningen. Att fylla dem är lätt och går fort. Sedan sköter sig allt själv i ugnen. 

Vinn stor korg med italienska delikatesser!

Har du också ett italienskt matminne så missa verkligen inte att du nu kan vinna en stor korg med italienska delikatesser till ett värde av 1500 kr. Tävlingen går till så att du helt enkelt publicerar ett foto på Instagram, eller använd ett befintligt foto på ditt Instagram-konto, som knyter an till ett italienskt matminne. Använd hashtag #MuttiCookingChallenge i kommentaren till bilden så är du alltså med i tävlingen. 

Du bör ha ett öppet Instagram-konto för att kunna delta. Tävlingen är öppen från och med 27 september och fram till den 16 oktober 2016 (Tävlingsreglerna i sin helhet hittar du längst ner i det här inlägget).

Nu till de fyllda jumbosnäckorna:

Fyllda pastasnäckor med ricotta och spenat (4 pers)

Tomatsås

1-2 msk olivolja

2 klyftor vitlök, fint hackad

½-1 röd chili, fint hackad 

1 tsk tomatpuré

2 burkar Mutti polpa – finkrossade tomater

2 msk grönsaksfond

2 tsk socker

2 msk basilika, hackad

salt och nymalen svartpeppar

Fyllning

300 g Ricotta

65 g färsk spenat

1 msk olivolja

½ tsk italiensk salladskrydda

1 ägg

125 g mozzarella (en boll), riven med handen

½ dl parmesan, riven

Salt och peppar

Fyllda Snäckor

ca 15 stora snäckor

60 g mozzarella, riven med handen

1/4 dl parmesan, fint riven

Några blad färsk basilika

Gör så här

Tomatsås

Hetta upp olivolja, på mellanvärme, i en tjockbottnad gryta. Tillsätt vitlök och låt fräsa på någon minut. Lägg i chili och rör om. Rör ner tomatpuré. Häll i fint krossade tomaterna, fond, socker och basilika. Låt småputtra under lock i ca 40 minuter. Smaka av med salt och peppar 

Fyllning

Hetta upp olivolja i en panna och rör ner spenaten. Mjukstek den. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka den. 

Rör ihop ricotta, riven parmesan och riv ner mozzarella. Tillsätt italiensk salladskrydda, ägg och spenaten. Rör om. Smaka av med salt och peppar. 

Fyllda Snäckor

Sätt ugnen på 175 C

Koka snäckorna al dente, enligt instruktion på paketet. Koka några extra ifall att någon går sönder. Häll av pastavattnet och spola med kallt vatten. Lägg snäckorna med öppningen ner på lite hushållspapper. Gör inte det här momentet för länge innan du fyller dem eftersom de annars torkar och blir sega. 

Häll all tomatsås förutom sådär ½-1 dl  på botten av en ugnsfast form. Lägg en snäcka i handflatan och fyll den, med en sked till brädden full med ricottaröran. Lägg ner den i formen. Fortsätt så tills du fyllt ugnsformen. Häll den resterande tomatsåsen som ett rep över snäckorna. 

Ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Tomatsåsen ska bubbla härligt inne i ugnen, osten rinna ut lite och pastasnäckorna bli lätt gyllene på sidorna. De sista 5 minutrarna river du över mozzarella.

Låt stå ca 10 minuter innan du serverar. Strössla över fint riven parmesan. 

Tips och Tricks

  • Det går bra att frysa rätten innan den har varit i ugnen. Ta i sådana fall fram den och låt den tina helt innan den sätts in i ugnen. 
  • Om du inte vill ha socker i men ändå få fram den mustiga smaken så ta agavesirap istället.
  • Tomatsåsen kan med fördel göras dagen innan.
  • Du kan röra ihop oströran dagen innan.
  • Pastasnäckorna bör fyllas kort efter att de har kokats al dente. Koka dem alltså inte dagen före. 
  • Variera genom att lägga till köttfärs till tomatsåsen och gör en mustig köttfärssås som du har i botten. 
  • Byt ut basilikan mot bladpersilja
  • Ta enbart knappt hälften av tomatsåsen i botten och placera ut fyllda snäckor. Häll resten av tomatsåsen över snäckorna som ett täcke.
  • Blanda ner 1-2 msk mascarpone i  tomatsåsen. Det gör den silkeslen i smaken.

Fler recept med Mutti polpa – finkrossade tomater

Min bloggkollega Landleys Kök har tagit fram ett härligt recept utifrån italienska matminnen, missa inte: Vegetarisk gryta med bönor och kantareller

Jag har tidigare gjort Rigatoni med pecorino, tomat och svamp

 

Tävlingen och receptet på Ricottafyllda jumbo pastasnäckor är ett sponsrat samarbete med Mutti.

—————————————————————————————————————————————

Tävlingsregler

Tävlingens tema är Italien och italienska matminnen, med syftet att inspirera. Vinsten består av en korg med italienska delikatesser till ett totalt värde av ca 1500 kronor (SEK). Tävlingen sker på Instagram och anordnas av tomatvarumärket Mutti. En (1) vinnare väljs ut av juryn bestående av representanter från Mutti. Bedömningen av vinnarbilden grundas i hur väl juryn anser att den tävlande har tolkat uppgiften, att inspirera. Juryns beslut kan inte överklagas.
För att delta i tävlingen måste du ha ett öppet Instagram-konto och bo i Sverige. Genom att delta i tävlingen intygas att du har tagit bilden. Vinnaren kontaktas på Instagram, senast en vecka efter tävlingen avslutats. Tävlingen är inte på något sätt sponsrad, ordnad eller administrerad av, eller gjord i samarbete med Instagram. De uppgifter du lämnar används enbart av Mutti för administration kring tävlingen.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *