Kombucha för dig som vill vara på topp

Kombucha med ananas

Kombucha har varit på min lista länge nu. Så vi kör tänkte jag då min väninna kom över med en slemmig svamp i en burk. Kändes som jag fick ett husdjur att ta hand om. Efter drygt 10 dagar hade jag en stor burk med fermenterat hälsosamt te. Jag silade av teet och smaksatte med ananas och lät stå några dagar till. Det blev en lätt spritsig, fräsch ananasdricka proppad med hälsoegenskaper. Kombucha-te är sedan tusentals år en hälsofrämjande dryck i Asien. Den kallades redan under Tsin-dynastin för ’Livets te’ och ses som ett livets elixir i kinesisk medicin. 

Kombucha-drycken ger inte bara en mättnadskänsla och har en detox-effekt på kroppen utan är mycket bra för matsmältningen med sin levande bakteriekultur. Kombuchadrycken ger en finare hy, höjer energinivån, förbättrar sömnen, lindrar ledsmärtor i kroppen och stärker immunförsvaret genom antioxidanterna. B-vitaminerna gynnar hud, hår och naglar och underlättar för kroppen att ta upp energi i maten och bryta ner fett. Drycken har därför en gynnande effekt på viktminskning. 

Kombucha
Kombucha-svampen är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Så här ser den ut då den har tripplats i det fermenterade teet. Den liknar lite en manet. Genom att lägga över en s k svamp i en ny burk med sockrat, avsvalnat te och ställa mörkt i ca 10 dagar och ca 22 gradig värme så börjar jäsningsprocessen som även leder till fler svampar och en vinägerliknande dryck. Svampen är full med enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. Jag håller på att testa mig fram med Kombucha nu. vilket te som ger vilken smak och hälsoegenskaper samt hur man smaksätter Kombuchadrycken. Så det kommer mer om Kombucha här på bloggen. 

DSC_0340

Linda

En kommentar

  1. Intressant. Jag har smakat en gång på kombucha (köpt i butik) och gillade det inte. Men jag vet att det finns olika märken av dem, så jag kanske borde ge det en andra chans. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *