Chunky Granola med nötter, fröer och kokoschips

   DSC_0219 

Chunky Granola med nötter, fröer och kokoschips. Mycket kanel och äkta vanilj. Rena produkter och inget tjafs. Den här granolan ger superkrafter både till stora och små. Den är en härmis på Katrin Zytomierskas müsli chunky som är kanon, men jag tänkte att man kan göra den hemma minst lika bra OCH billigare. Det kan man! Den blir galet god, tro mig! Närapå godare än hennes. Den är packad med nötter som paranötter, valnötter, hasselnötter, cashewnötter och pekannötter. Ta dina favoriter helt enkelt. Sedan plussar du på med frön, kanel, vanilj, rostade kokoschips, Voilá! 

Granola

Jag använder gärna en valnötsolja och tar hälften kokosolja, hälften valnötsolja. Det är min rekommendation, men du kan välja att ta bara kokosolja (4 msk) eller ta hasselnötsolja, eller rapsolja fungerar det med. Jag tar inte 4 msk med enbart nötolja för då blir det för tungt i smaken, tycker jag.

Havregryn är ett supergryn. De lösliga fibrerna i havregrynen motverkar risken för hjärtinfarkt och stroke genom att  minska kroppens upptag av det s k dåliga kolesterolet. Havregryn är dessutom rikt på lignaner som är en växtkemikalie som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Du behöver

2 dl havregryn

2 dl nötter (paranötter, valnötter, hasselnötter, pekannötter), grovt hackade

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl pumpafrön

2 tsk mald kanel

2 krm äkta vaniljpulver

2 msk valnötsolja

2 msk kokosolja

4 msk honung

3 msk Kokoschips

Gör så här

Sätt ugnen på 175 C

1.Blanda havregryn, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, kanel, vaniljpulver och hackade nötter i en bunke. Rör om.

2. Värm valnötsolja, kokosolja och honung i en kastrull. Häll över granolan. Rör om.

3. Häll ut blandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och fördela ut det jämnt. Sätt in plåten i ugnen. Rosta tills gyllenbrunt. Rör om ibland. Akta så den inte bränns vid.

4. Låt svalna.

5. Blanda ner kokosflingor 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *