Hönökakor – Lättbakat bröd

Hönökaka

Hönökakor är så gott och sådär lagom tjocka. Man bakar dem lätt och behöver inte vara så noga med formen, bara charmigt om de är lite ojämna. Bakade en omgång till förra helgen och de är redan borta, trots att jag frös ner några.  

Hönökaka

Har du kruskavel så kavla med den, annars använder du en vanlig. Blir lite så där gammeldags med kruskavel. Jag använder min kruskavel så fort jag kan bara för att det påminner mig om min mormor. Glöm inte nagga dem. Det glömde jag med den första och då bubblade den upp sig som en ballong. 

Ramlösa kvarn manitoba cream rustique

Jag använder just nu Ramlösa Kvarns mjölsorter mycket. Tycker de ger ett utomordentligt bra resultat. Till bröd är Manitoba Cream bra som gör brödet luftigt och Rustique som gör brödet saftigt och smakrikt. 

Hönökakor (4 st)

50 g jäst

5 dl mjölk

2 msk ljus sirap

75 smör, i mindre bitar, rumsvarmt

1½ tsk malda brödkryddor

1 tsk salt

4 dl rågsikt

8 dl vetemjöl

Gör så här

 1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken så den blir fingervarm. Tillsätt till jästen och rör om tills den löses upp. 
 2. Häll i sirap, smör, brödkryddor, salt
 3. Blanda ihop rågsikt och mjöl och tillsätt, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. 
 4. Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. 
 5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den någon minut.
 6. Dela i 4 lika stora delar och forma till bollar. 
 7. Kavla ut, gärna med en kruskavel, till 27 cm i diameter. överför dem till plåtar med bakplåtspapper. Nagga med gaffel. 
 8. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
 9. Sätt ugnen på 250 C
 10. Grädda bröden mitt i ugnen ca 5 minuter. De ska bli lätt gyllenbruna. 
 11. Lägg att svalna på galler under bakduk. 

Tips! Du kan frysa dem

Hönökaka

Så, nu lite packning för mig eftersom vi åker bort ett dygn för lite slottsmiljö. 

Linda

One Comment

 1. OMG!!!! Det här var ju sinnessjukt gott!
  Detta recept kommer jag använda mig av fler gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *