Krispigt ugnsrostad potatis med rosmarin, vitlök, olivolja

Rostad potatis

Krispigt rostad potatis med massa rosmarin, vitlök, flingsalt och masserad med olivolja. Blev bjuden på det under påsk. Det var verkligen så makalöst gott att ni måste få receptet. Roligt också att bara lägga allt på hög och in i ugnen. 

Rostad Potatis med örter

Så rostad potatis, sallad, lammstek i god marinad på soja, olivolja och valfria kryddor och örter såsom chili, paprikapulver, spiskummin, salt, svartpeppar, vitlökspulver, lökpulver. Till det en himla god kombo som passar till allt grillat, håll i er nu: fetaost, aioli och Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce. lite sött, salt och lätt syrligt i ett. Blir kanon till sommarens grill. Ät med förstånd. 

OK, nu till potatisen:

Ugnsrostad potatis (till 4 pers)

2 – 2,5 kg potatis (mjölig)

ca ½ dl olivolja

rosmarin, torkad

2 vitlöksklyftor, pressade (eller 2 tsk vitlökspulver)

½ halv lök, fint hackad (eller 2 tsk lökpulver)

(1 msk socker)

2 tsk flingsalt

50-100 g smör (efter smak)

Gör så här 

Sätt ugnen på 250 C

  1. Skala och skiva potatisen. 
  2. Massera in med olivolja och strössla över rikligt med rosmarin,  de pressade vitlöksklyftorna (eller vitlökspulvret), lök (eller lökpulver), socker och flingsalt,.
  3. Lägg upp i en pyramidliknande hög på en ugnsplåt. 
  4. Skär klickar av smöret och lägg över
  5. Ta ut plåten med sådär 10, 15 minuters mellanrum och rör om, vänd runt. 
  6. In i ugnen sådär 43 minuter. De sista ca 20 minutrarna sätter du på varmluft så att potatisen får färg. Har du inte varmluft så sätt på grillen de sista minutrarna.  

Foccaccia

Jag bakade focaccia och hittade ett riktigt bra recept. Evigheter sedan jag gjorde focaccia, eller snarare jag har gjort det någon enstaka gång bara. Så här ska man göra oftare, alltså fixa en focaccia till middagen. Helst ska man vara många såklart så man äter upp den då den är färsk. Den är galet god då. Vad brukar ni ha på er focaccia? Här blev det fetaost och kalamataoliver. Men man kan ju verkligen testa allt möjligt och ta ut svängarna. 

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *