Sallad Nicoise

Nicoise sallad
Sallad Nicoise, perfekta efter-träning-salladen eller vilken dag som helst faktiskt. Jag kan få riktiga cravings efter Sallad Nicoise. Så fräscht och ändå mättande med tonfisk, ägg och potatis. Tycker att det är rätt sällan man ser Sallad Nicoise här i Sverige. Jag åt den ofta då jag bodde i London för en herrans massa år sedan. På något sätt känns den som en äkta vår- och sommarsallad. 
Sallad Nicoise tonfisk
Bara jag tittar på den så blir jag sugen på den. Vilken gråmulen dag det är idag, i alla fall här i Stockholm. Det småduggar och himlen är helt genomgrå. En äkta-sitta- inne- och-pyssla-dag. Jag har en hel del pyssel, som ett berg av rättning och massa blogginlägg att putta in till er. Barnen är på fritids och dagis så att jag kan jobba bort all rättning. De ville verkligen inte gå i morse. Fick dåligt samvete över att behöva ta dem till fritids och dagis. Men, jag måste jobba. Dessutom så hade vi en så härligt solig heldag igår på Drottningholms slott med omnejd. 
Sallad Nicoise
Så här kommer då recept. Kom ihåg att receptet är baserat på en portion så dubbla för två osv. Nu över till rättning av gymnasieelevers texter för min del. 
 
Du behöver (per person)
½ burk tonfisk (i vatten)
1-2 kokta potatisar
1 hårdkokt ägg
3 körsbärstomater
6 sockerärtor
4 blad romansallad
rödlök (så mycket du vill)
6-8 svarta oliver
Persilja (några kvistar)
Parmesan
 
Dressing
2 sardeller
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 msk riven parmesanost
salt,peppar
 
Gör så här
Skölj och lägg upp romansalladen på tallriken. Dela potatis, tomater, ägg. Strimla sockerärtorna. Skiva rödlök. Lägg upp allt ovanpå romansalladen tillsammans med tonfisken och oliverna. Hyvla över parmesan.
 
Kör ihop dressingen med mixerstav lite. Det behöver inte vara helt slätt. Häll över.

Linda

One Comment

  1. Håller med, det är en riktigt mumsig sallad som man blir sugen på bara man ser den! Mamma brukade göra den varje sommar, så det är verkligen sommarmat för mig, dock brukar vi använda hari couvert istället för sockerärtor, det är också jättegott! Sen har jag aldrig gjort den med parmesan eller sardeller, men det får nog testas nästa gång! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *