Quorn filéer i röd het sås

Quorn

Möra filéer i en het sås på havregrädde, vitlök och chili. Kan det vara något på en köttfri måndag som denna? Jag lovar att ni kommer göra den här rätten om och om igen. Tillsammans med lite rester från helgen i form av bulgur, sallad, oliver och picklad rödlök blev det en helt fantastisk middag. 

quorn

2015 fick Quorn The Greener Path Award for Landfill Diversion då de lyckades uppnå 0 procent avfall till deponi på deras anläggning i Stokesley och ynka 1 procent på anläggningen i Methworld. Quorn vill inspirera till att använda rester istället för att slänga dem. Fick det här fina budet med massa grönsaker som palsternacka, rotselleri, morötter, kålrabbi, frukt som äpple, havregrädde mm. Ja, och quornfärs och filéer. 

Quorn

Visste ni att en barnfamilj sparar 3 000 – 6 000 kr varje år genom att äta upp maten vi normalt slänger (enligt Konsumentföreningen) och att vi i Sverige slänger 54 kilo mat och dryck per person och år (enligt undersökning av SCB på uppdrag av Naturvårdsverket)? Det är värt att fundera på om man inte kan göra något roligt och gott av resterna. Jag brukar t ex slänga ner saker i en sallad som ovan. Några överblivna oliver, picklad rödlök, bulgur som inte gick åt osv. 

Quorn filéer i röd het sås (2 port)
6 st Quorn- filéer (1 förpackning)
2 msk olivolja
125 ml grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan
1 liten röd chili (hackad)
2 klyftor pressad vitlök
150 – 250 ml  havregrädde

Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en låg kastrull och bryn de frysta filéerna lätt med pressad vitlök och hackad röd chili.
2. Rör ihop buljongen, tomatpurén och timjan i en skål. Häll blandningen över filéerna. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
3. Lägg filéerna på varma tallrikar. Rör ner havregrädde i såsen, krydda och häll såsen över filéerna.

Quorn

Blev det Quorn Filéer över? Jag orkade två filéer så det blev en över. Ett tips är att göra en Club Sandwich med en god majo till. Eller stoppa in den i ett pitabröd med goda grönsaker och sallad och en god salsa kanske?

Linda

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *