Tabbouleh på bovete – Glutenfritt och Vegetariskt

Tabbouleh gjord på helt bovete blir en glutenfri historia. Matchat med ajvarhummus (eller skriver man hoummus?), halloumi, rostade hasselnötter, mynta, bladpersilja, basilika, citron, olivolja och granatäppelkärnor blir det smakrikt, mättande, välgörande. Vill du testa att göra tabbouleh på matvete så kika på Tabbouleh på matvete, nästan samma rätt men lite olika tillvägagångssätt med matvetet. Vill du göra rätten vegansk så använd Oumph! eller Quorn eller dylikt istället för halloumi.  

Tabbouleh glutenfri bovete vegetarisk ajvar hummus hoummus

Jessica var middagsgästen som fick tabbouleh på bovete i lördags. Hon skulle upp tidigt på lördag och vara med i Nyhetsmorgon så vi drack vatten till maten och det blev inte så sent. Denna härliga människa som dyker upp i päls och mysbyxor, så soft och avslappnat. Vi hade massor att prata och avhandla som vanligt. Missade i stort sett hela Melodifestivalen p g a att Jessica och jag satt och pratade. 

Jessica Frej

TIPS! Nu har jag kört ’trial and error’ på att förbereda helt bovete. Kom ihåg att skölja bovetet i hett vatten en omgång innan du använder det. Skölj sedan i kallt vatten. Bovete innehåller fagopyrin, ett färgämne som kan irritera ögats slemhinna. Genom att skölja bovete så här så försvinner det röda färgämnet fagopyrin. Ska du använda helt bovete i t ex sallad så vill du inte att det ska bli för grötigt utan att kornen ska vara hela och lätt al dente. Undvik att stormkoka bovetegryn eller att koka dem för länge. Koka upp drygt dubbelt så mycket vatten som bovete. Tillsätt bovetet och koka bovetet varsamt, småkoka, i ca 15 minuter. Häll över i sil. Är de på gränsen till grötiga så häll över kallt vatten över grynen.    

Tabbouleh på helt bovete (4 pers)

3 dl helt bulgur

7 dl vatten

olivolja

½ grönsaksbuljongtärning

1½ msk olivolja

1 kruka mynta (grovt hackad)

1 kruka basilika (grovt hackad)

1 kruka bladpersilja (grovt hackad)

1 eko citron (rivet skal och saft)

1 dl granatäpplekärnor

1½ dl hasselnötter (rostade)

Gör så här

  1. Förbered bovetet enligt ovan i ’Tips!’, d v s koka upp hett vatten och slå över bovetegrynen i en kastrull, rör runt och häll av vattnet. Skölj en omgång med kallt vatten. 
  2. Koka upp vattnet. Tillsätt bovetegrynen och småkoka i ca 15 minuter. Häll över i sil så vattnet försvinner. 
  3. Rör ner 1 msk olivolja i grynen. 
  4. Blanda örter, matvetet, citronskal, citronsaft, rostade hasselnötter. Fördela granatäpplekärnorna över.
  5. Stek halloumi gyllenbrun. Lägg på halloumin. 
  6. Servera direkt med ajvarröran som du med fördel gör innan. 

Ajvarhummus

1 burk kikärter

1 msk tahini

½ dl citronsaft

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskumminfrön (rostade)

½-1 dl ajvar

½ tsk rökt paprika

olivolja

Gör så här

Mixa ihop alla ingredienser förutom ajvar. Rör ner så mycket ajvar som du själv tycker blir gott. Pudra över paprikapulver och häll över någon matsked olivolja. 

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *