Solrosbröd och Äppelkakssmoothie

 Kronjäst solrosbröd 

Nybakt Solrosbröd på surdeg och den godaste äppelkakssmoothien, gjord på havremjölk. Vore det något till frukost kanske? Kompenserar för att inte ha bloggat på någon dag nu genom att ge er två favoriter. Dels solrosbröd som du bakar lätt och smidigt med färdigt surdeg och äppelkakssmoothie på havre, äpple och lite vanilj. För sötman och krämigheten släng ner en banan. 

Äppelkakssmoothie-GoGreen-757x604

Rätt sätt att starta dagen. Gott med havremjölk, särskilt i kombination med äpple och vanilj. Jag har nog testat alla nya varianter av mjölk och tycker de passar lite olika bra till olika saker. Vad tycker ni om alternativa mjölksorter som hasselnötsmjölk, mandelmjölk, kokosmjölk, osv? Vilken är din favorit och vilken eller vilka har du svårt för. Jag tycker att de flesta är intressanta och goda i smoothies. Dock har jag lite svårt för hasselnötsmjölken. Tycker den är väl skarp i smaken. 

Kronjäst solrosbröd

Vi börjar med brödet. Kom ihåg att jäsningstiden är rätt lång. Men jag tycker det är rätt mysigt att sätta igång en deg och sedan pyssla med annat emellan. Jag använde KronJästs färdiga surdegsmix i den här, smidigt.

Kronjäst solrosbröd

Vad gäller äppelkakssmoothien så kan du tillsätta lite psylliumfrön, hampafrön eller chiafrön till smoothien för att ge den en extra kick.

God Morgon och Ha en riktigt fin dag! 

Solrosbröd

3 st

1 påse färsk KronJäst Surdeg Råg (150 g)

1/5 pkt färsk jäst för matbröd (10 g)

5 dl kallt vatten (500 g)

7,5 dl Vetemjöl special (450 g)

3,3 dl Rågmjöl, fint (200 g)

1,4 msk Salt (25 g)

1 ¾ dl Solrosfrön, rostad (125 g)

Gör så här

1. Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom salt och solrosfrön långsamt i 3 minuter med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter.

2. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Tillsätt solrosfrön och blanda cirka 2 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid.

3. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela degen på tre bitar. Forma degbitarna runda och lägg degen i mjölade bakkorgar eller bakdukar. Låt jäsa cirka 2 timmar, eller till dubbel storlek.

4. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på en ren plåt. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter.

5. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

 

Äppelkakssmoothie (per glas)

2 dl Glutenfri Havremjölk (t ex från GoGreen)

1 banan

1 äpple

1 udd äkta vaniljpulver

(1 msk psylliumfrön)

is

Mixa samman allt.

Linda

3 kommentarer

  1. Så gott med nybakat bröd och äppelkakssmoothie låter hur gott som helst. Jag tycker om mandelmjölk och kokosmjölk, gärna i chiapudding. Cashewmjölk är också gott. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *