Tabbouleh på matvete med ajvarhummus

Tabbouleh matvete ajvarhummus granatäpple

Tabbouleh på matvete med rostade hasselnötter, granatäppelkärnor, färska örter som mynta, basilika och bladpersilja. Halloumi som gör salladen matig och till det en hummus med ajvar. Ibland blir man mer nöjd än någonsin med middagen, igår var en sådan dag. Vad är då tabbouleh? Tabbouleh är en libanesisk mezerätt med gryn som bulgur eller couscous, bladpersilja, tomater, citron och kryddor. Min tabbouleh blir alltså en twist på den klassiska. Jag hade matvete hemma så tänkte att det kunde bli gott, sedan älskar jag nötter. Jag är även inne i en ajvarperiod nu och bara tycker att ajvar piffar till i stort sett allt, och det gör det faktiskt. 

Tabbouleh matvete ajvarhummus granatäpple

Jag kom på att jag ätit väldigt vegetariskt den senaste veckan. Well, Ajvarspett har det blivit, men utöver det både till lunch och middag massa goda sallader, ägg och frukt. Bra grejer. Försöker verkligen få in mer grönt och vill lära mig fler rätter som är vegetariska, och som barnen gillar. 

Tabbouleh ajvarhummus

Nu över till Tabbouleh på matvete, och du kan verkligen använda andra gryn som bulgur, couscous eller bovete. Har du andra favoritnötter så tar du dem. Om man mot all förmodan inte tycker om halloumi så är fetaost kanon såklart. Jag använder frysta granatäppelkärnor för att då går det snabbare, men du kan såklart ta ett granatäpple och ta ut kärnorna. Tabbouleh är lite en ’man tager vad man haver rätt’. Ps. Gör gärna ajvarhummus i förväg så att allt är klart då salladen är klar för den bör ätas genast. 

Tabbouleh på matvete (4 pers)

3 dl matvete

2 vitlöksklyfta, fint hackad

olivolja, smör

3 dl varmt vatten

½ grönsaksbuljongtärning

1 msk olivolja

1 kruka mynta (grovt hackad)

1 kruka basilika (grovt hackad)

1 kruka bladpersilja (grovt hackad)

1 eko citron (rivet skal och saft)

1 dl granatäpplekärnor

1 dl hasselnötter (rostade)

Gör så här

  1. Hetta upp olja och smör och fräs på matvetet tillsammans med vitlök, några minuter. 
  2. Blanda det heta vattnet med buljongtärningen. Tillsätt 2½ dl till matvetet och låt koka in, på svag värme, under cirka 10 minuter. Om det behövs så tillsätter du mer av buljongen tills grynen är klara med lite tuggmotstånd. Rör ner 1 msk olivolja. 
  3. Stek halloumi gyllenbrun. 
  4. Blanda örter, matvetet, citronskal, citronsaft, rostade hasselnötter. Fördela granatäpplekärnorna över. Lägg på halloumin. 
  5. Servera direkt med ajvarröran som du med fördel gör innan. 

Ajvarhummus

1 burk kikärter

1 msk tahini

½ dl citronsaft

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskumminfrön (rostade)

½-1 dl ajvar

½ tsk rökt paprika

olivolja

Gör så här

Mixa ihop alla ingredienser förutom ajvar. Rör ner så mycket ajvar som du själv tycker blir gott. Pudra över paprikapulver och häll över någon matsked olivolja. 

Linda

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *