Surdegsbaguetter till frukost – Lätt som en plätt

baguetter

Eftersom jag inte varit så intresserad av att odla min egen surdeg, inte min grej med tålamod, så har det inte blivit av att jag har bakat surdegsbröd. Men jag älskar surdegsbröd.

Baguetter surdeg

Hur som så testade jag Kron Jästs Surdeg Råg. Väldigt smidigt. Receptet är ett basrecept och finns på baksidan av själva surdegspåsen. Bra att börja med ett enkelt recept, blev så himla bra!!

DSC_0232

4 surdegsbaguetter

1 påse surdeg Råg (150 g)

½ pkt färsk kronjäst för matbröd

5 dl kallt vatten

13,5 dl vetemjöl special

2,5 tsk salt (eller havssalt)

1,5 msk  oliv- eller rapsolja

vallmofrön

Gör så här

  1. Lös jästen i vatten. Tillsätt övriga ingredienser (utom saltet)
  2. Knåda till en smidig deg (eller 15 min för hand). Degen ska vara lös men inte kladdig. Forma till den lite, sätt på plast på bunken och låt jäsa i 1 timma. 
  3. Stjälp upp degen på bordet och dela i 4 delar. Forma till baguetter. Undvik att knåda och håll på med degen så lite som möjligt. 
  4. Sikta över lite mjöl över baguetterna och lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med plast och låt jäsa 1 timma.
  5. Sätt ugnen på 260 C och ställ in en tom plåt längst ner.
  6. Snitta bröden, pensla med vatten och strö över vallmofrön. Sänk ugnsvärmen till 220 C, häll 1 dl vatten på den tomma varma plåten så det direkt ångar upp. Grädda baguetterna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20-25 min. Låt svalna på galler. 

G O D   M O R G O N !

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *