Popcorntårta

Popcorntårta

Ja, en popcorntårta blev det i år till min älskade lilla Annies 7-årsdag. En popcorntårta på kladdkaksbotten, med hallonmousse och chokladmousse, toppad med massa popcorn och choklad ganache. Jag använde Strawberries & Cream popcorn från Svenska Gourmetsnacks (galet goda popcorn). Jag har ett recept på Rosa popcorn, men de är utan smak. Receptet och ’how to’ till botten och hallonmoussen kommer från min bästis Rose-Marie. Inte alls svårt, men lite tidskrävande. Så första delen är hennes recept och det andra mitt tillägg. Du kan givetvis variera som du vill: ha frukt på, ha vit chokladmousse, bara ha ett mousse lager, ingen ganache osv.

svenska gourmetsnacks

Kladdkakebotten:

100 g smör, smält

2 ägg

2 ½ dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

4 msk kakao

½ tsk bakpulver

1. Sätt på ugnen på 200 grader.

2. Klä en springform (ca 18-20 cm) med bakplåtspapper.

3. Knäck äggen i en skål och blanda i dom torra ingredienserna. Rör om tills allt är precis blandat.

4. Blanda till sist i det smälta smöret och rör om tills smeten är helt blandat.

5. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Jag brukar testa kladdkaka genom att skaka formen försiktigt om den dallrar så är den inte klar, om den inte dallrar så är den klar. Låt svalna.

DSC_0813

Hallonmousse

200 g frysta hallon

1 dl florsocker

100 g philadelphiaost

4 gelatinblad

2 dl grädde

1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.

2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret.

3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Vispa grädden.

5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten.

6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan (häller hallonmoussen ovanpå kladdkakan). För att förenkla så kan du klippa till ett bakplåtspapper och sätta den på kanten runtom, inuti formen. Låt moussen stelna i kylskåpet i några timmar.

Chokladmousse

1 ½ dl vispgrädde

200 g mörk choklad, hackad

50 g mjölkchoklad, hackad

½ dl strösocker

½ dl vatten

3 äggulor

3 ½ dl vispgrädde (vispas)

1.Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över den mörka samt mjölkchokladen i en skål och rör slätt.

2. Koka upp socker och vatten. Dra kastrullen från värmen. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt i matberedare eller med elvisp tills det tjocknar och blir krämigt.

3. Mjukvispa grädden och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Ta en lite större springform (jag använde en som var 22 cm och den mindre som jag använde var 20 cm). Ha i kladdkakebotten och hallonmoussen i den större formen (ta bort eventuella papper som är runtom). Bred ut moussen över stelnade hallonmoussen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ställ i frysen i två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp.

Ganache

Eftersom man bara häller ganache i en ring i ytterkanten så behövs inte så mycket. Ju tjockare ganachen är desto bredare ränder blir det utefter kanterna.

100-200 gram choklad
1-3 dl flytande grädde (vispgrädde)
1-3 msk smör
1. Smält chokladen på låg värme direkt i en kastrull ( alltså inte vattenbad). Rör hela tiden så den inte bränner i botten.
2. Då den har smält så häller du direkt i lite grädde. Rör om och bedöm konsistensen. När den är så tjock/tunn som du vill att den ska vara klickar du i lite smör som blankar till ganachen.
3. Häll runt kanten, men inte allra längst ut. Hjälp till lite genom att putta ganachen över kanten med en sked.
4. Låt stelna
popcorntårta
Dekorera med en hög popcorn mitt på. Vill du så använder du någon slags tråd (det här var tunn inplastad ståltråd från Panduro som du trär upp popcorn på och sticker ner i tårtan)

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *