Vaniljrabarber med vaniljkräm och mjuk maräng

Har så många recept att lägga ut till er nu. Var så nervös inför tävlingen med Norsk Laks att jag blev helt paralyserad i flera dagar. Men nu ska ni få flera finfina recept och vinnaren av glass och visp från OBH Nordica ska koras idag. Vi börjar med en ljuvlig dessert från helgen. Vaniljig kompott på rabarber, vaniljkräm, pistaschnötter och allt toppat med italiensk maräng.
Jag gjorde kompotten och vaniljkrämen kvällen innan. Även den italienska marängen gjorde jag och slevade i en spritspåse. Det jag kommer göra lite annorlunda nästa gång är dock att jag kommer servera med lite mindre italiensk maräng, kanske lite smalare form upptill. Marängen är vansinnigt god men väldigt söt. Receptet kommer från tidningen Lantliv mat & vin.
Du behöver (4 pers)
Rabarberkompott
500 g rabarber
½ vaniljstång
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 3/4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
Vaniljkräm
½ vaniljstång
1 äggula
2 msk strösocker
1½ dl vispgrädde
Italiensk Maräng
2 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 dl skalade pistaschnötter
Du behöver
Rabarberkompott
Skölj och ansa rabarbern. Skär i ca 2 cm tjocka bitar, lite på snedden. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en bunke. Koka upp vattenet med vaniljfrön och socker. Koka i 5 minuter. Lägg i rabarber och småkoka i ytterligare 5 minuter. Häll citronsaften i en liten kastrull och värm. Ta upp gelatinbladet och krama ur och lägg ner med den varma citronsaften så det smälter. Häll över smälta gelatinet till rabarberkompotten och rör om. Häll upp i värmetåliga serveringsskålar och ställ i kylen.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, äggula och och socker så det blir pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet.
Italiensk maräng
Vispa äggvitorna skummigt med liten nypa salt. Koka upp socker och vatetn till en sockerlag. Koka till det är 120 C varmt. Tillsätt lite av sockerlagen i taget till äggvispet medan du vispar på med elvisp. Vispa kraftigt till att börja med och sedan lite saktare tills smelten svalnat helt. Häll upp i spritspåse.
Servering
Hacka hälften av pistachnötterna fint och hälften grovt. Ta ut rabarberkompotten. Lägg på ett lager vaniljkräm. Fördela de finhackade pistaschnötterna över vaniljkrämen. Spritsa marängen och bränn med brännare så det blir en gyllenbrun färg. Strössla över grovhackade pistaschnötterna. Servera och njut! Jag la till lite köpta kanelskorpor, blev bra!

Linda

0 kommentarer

  1. Vilken ljuvlig dessert. Jag älskar rabarber och de där ser så snygga ut dessutom! Kram

    Svar:
    Tack snälla!
    Linda /Matstugan
  2. MEN ÅH! Hur får man de så fina? Kan vi inte ha en heldag då vi bara äter och äter och äter och äter och……

    Svar:
    Vi kan göra en sådan här tillsammans. Det är verkligen superlätt! Sen kan vi äta och äta och äta.Kramar!
    Linda /Matstugan
  3. Mmm vad gott det låter! Rabarber är en ljuvlig råvara som man kan göra så mycket gott av. Jag ska gärna pröva ditt recept, och kan tipsa om min vaniljbakade rabarber som jag nu funderar på att experimentera med att lägga under marängtäcke:)

    Med vänliga matglada hälsningar!

    Svar:
    Roligt att du kikar in och tack för senast – var så rolig och härlig kväll. Jag som älskar vanilj ska verkligen titta på din vaniljbakade rabarber. Allt gott!!
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *