Får man bjuda på lite Hasselnötsmousse?

Lovade er receptet på Roy Fares underbara Hasselnötsmousse, som jag gjorde förra helgen. Smälter i munnen! Makalöst god. Ser ut som mycket jobb, men är verkligen lätt att göra. Jag gjorde dem kvällen innan dessutom.
Jag gillar att Roy Fares i sin dessertbok använder viktmått tillsammans med dl mått. Nuförtiden använder jag nästan bara vågen.
Du behöver
50 g nougat
50 g mjölkchoklad
200 g vispgrädde (2 dl)
45 g äggula (2)
25 g vatten (1/4 dl)
25 g strösocker (1/4 dl)
Saltade hasselnötter
50 g hasselnötter (3/4 dl)
1 skvätt äggvita
1 nypa flingsalt
3 g strösocker (½ tsk)
Gör så här
Hacka nougat och mjölkchoklad och smält försiktigt i vattenbad eller i mikro. Vispa grädden så den bli medelfast.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten och rör om så att sockret löser sig och det blir en sockerlag. Tillsätt den varma sockerlagen i tunnstråle till äggulorna medans du vispar på maxhastighet. Du kan såklart använda din matberedare. Vispa på tills det blir ett fast skum.
Vänd nu ner choklad/nougat och sedan grädden. Blanda om ordentligt. Pyttsa ner i serveringsglas och låt stå i kylen någon timma, gärna längre.
Nötterna
Sätt ugnen på 200 C
Rosta nötterna i en torr stekpanna på rätt hög värme i ca 5 minuter. Rör om så de inte bränns vid. Häll över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Lät svalna. ELLER köp hasselnötter utan skal (som jag gjorde, ICA har i sitt eget sortiment).
Lägg äggvita i bunke, tillsätt nötterna och blanda runt så att de fåt lite äggvita på sig. Strössla över flingsalt och socker, blanda.
Häll ut nötterna på plåt med baklåtspapper. och rosta i ugnen så de blir lätt gyllenbruna. Cirka 5 minuter. Låt svalna.
Strö nötterna över moussen precis innan servering

Linda

0 Comments

  1. Det här är en lyxig dessert! Och så fint du dekorerat med nötter och hallon! Fredagskram!

    Svar:
    Tack du, ha en finfin vecka Katarina! Kramar
    Linda /Matstugan
  2. Åh gud Linda jag dör, bjud oss på middag snart igen snälla rara! Hihi, kram!

    Svar:
    Självklart Karoline! Har tänkt att jag skulle göra det. Vi hittar en bra kväll som ni kommer hit tycker jag! Kramar
    Linda /Matstugan
  3. Hejsan, jag testade att göra detta precis och det blev lite klumpigt av chokladen, vad beror det på? Är det pga chokladsmeten är för varm eller häller jag i smeten för sabbt?

    Svar:
    Nicklas, jag har funderat lite och jag tror, precis som du skrev, att det antingen var det för stor skillnad i värme på de olika blandningarna i samband med att du kanske hällde i för snabbt. Jag smälte choklad och nougat på låg värme och lät det svalna något. Jag blandade ner lite först och blandade runt och sedan resten i ett svep. Det ska inte bli klumpigt. Lycka till!
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *