Festlig potatispaj

Vi har fortfarande en herrans massa potäter från dem vi fick av min systers svärföräldrar. Hitintills har det blivit kroketter, mos, ugnsrostade potatisar, kokta potatisar och nu en underbar potatispaj som är åt gratänghållet. Ni måste verkligen testa den för den är så krämig och god att man inte kan sluta äta den. Vill du kan du ha i skinka, bacon, olika kryddor. Den passar suveränt till all slags kött, vi åt den med karré. Men jag skulle kunna äta den precis som den är också.

Du behöver
1 färdig smördeg från affären, helst rund och färdigkavlad
1 kg potatis
4 dl matlagningsgrädde
3 ägg
1 msk dijonsenap
1 dl ost (gärna västerbottenost)
1 nypa socker
1 nypa svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Tryck lätt ut smördegen i en form med löstagbar kant som är cirka 23 cm. Skala potatisen och skär sedan i skivor. Vispa ägg, grädde, peppar, socker, salt och senap. Häll i potatisskivorna för att sedan ta upp dem och lägga ner dem i formen. Häll över smeten. Strö den rivna osten över pajen.

Ställ in i ugnen, rätt långt ner. Det tar ca 1 timma för den att bli klar.

Linda

0 kommentarer

  1. Gjorde denna paj i Nyår till Oxfilén…. Blev helt klart en succé… 🙂

    Ett av paren frågade dessutom om receptet till den 😉

    Så denna kommer att göras fler gånger!

  2. Malin: Vad roligt att höra att potatispajen gick hem på nyår. Jag älskar själv den här pajen och kom på att det var alltför länge sedan jag gjorde den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *