Marängtårta med nötter – Mammas goda kaka

När vi var i E-tuna häromsistens så bjöd min mamma på en fantastiskt god kaka med massa jordgubbar och hemkokt jordgubbssylt emellan. Jag har tjatat till mig receptet och har äntligen fått det! Man kan göra den med i stort sett vilken frukt som helst och blanda färsk frukt med god sylt dessutom. Alltså bra kaka att ta till i alla möjliga situationer.

Långpanna 25×35 cm
(Om du vill göra hel ugnsplåt, dubbla satsen):

50 g smör
1 1/4 dl strösocker
3 st äggulor
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
100 g nötkärnor (hackade)
1 msk margarin smält

Maräng:
3 st äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 – 1 liter jordgubbar/mandariner eller annan frukt/bär eller god sylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader

Klä pannan med smörpapper och pensla med smält margarin.

Rör smör och socker mjukt, arbeta in gulorna en i taget och sen mjölet blandat med bakpulvret, sist mjölken. Bred ut i pannan.

Strö hälften av de hackade nötterna över smeten i pannan.

Vispa vitorna till marängen till hårt skum. Tillsätt sockret. Bred marängen över smeten i pannan. Strö över resten av nötterna.

Grädda 30 minuter, nedre delen.

Låt svalna. Stjälp upp. Dela i två lika stora delar. Bred hälften av grädden över den ena delen, ett lager skivade/delade jordgubbar och kanske lite sylt och resten av grädden. Lägg på den andra delen av kakan med marängen uppåt.

Njut med gott samvete – Frukt är nyttigt!

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *