Gratinerad Hummer á la 2011

Vi ska stå för förrätten under nyårsafton, därför har vi testat lite olika recept här hemma. Den här lyxigt gratinerade hummern som smälter i munnen känns som den perfekta början på infirandet av 2011.

För 4 port

2 st humrar
Dela humrarna längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet. Lägg tillbaka stjärtbitarna i skalet.

Gratineringen
2 msk smör
3 st schalottenlökar
3 persiljekvistar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgräde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven stark ost (ps. Västerbottenost är väldigt gott till hummer)
1 dl dill (hackad)

salt, peppar

Smält smöret i botten på en kastrull och lägg i löken och persiljestjälkarna. sikta ner mjölet och rör om.

Häll i vin och grädde. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och häll i ost och äggulor.

Smaka av med salt och peppar. Lägg i den hackade dillen.

Häll gratängsås över humrarna så att de fylls till brädden. Gratinera humrarna i övervärme tills ytan blir gyllengul. Vi fick sås över och hällde upp i en liten skål på sidan

Servera med citron, liten rostad brödskiva och bubblig champagne!

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *